Se extinde valabilitatea pentru permisul de conducere

Aproximativ trei milioane de persoane ar putea beneficia de extinderea valabilității pentru permisul de conducere din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE de la 10 ani la 15 ani, conform unui proiect inițiat de Guvern și adoptat marți de Senat, având ca scop reducerea costurilor și a timpului necesar pentru reînnoirea permiselor.

Proiectul de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice mai prevede îmbunătățirea siguranței rutiere prin reducerea perioadei de valabilitate administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE, deținute de persoane cu vârsta de 70 de ani și peste, de la 10 ani la cinci ani.

Conform unui amendament adoptat la proiectul de act normativ, valabilitatea administrativă a permiselor de conducere eliberate pentru toate categoriile, deținute de persoane cu vârsta de 80 de ani și peste această vârstă, este de doi ani.

În plus, o altă modificare aprobată de plenul Senatului stipulează că permisele de conducere eliberate pentru toate categoriile înainte de publicarea prezentei legi își mențin valabilitatea administrativă înscrise pe acestea.

„Scopul acestei propuneri este de a aduce beneficii cetăţenilor care au permis de conducere prin reducerea costurilor şi a timpului alocat pentru reînnoirea permiselor, de a reduce numărul de şoferi care nu sunt apţi medical să conducă şi implicit de creştere a siguranţei rutiere”, subliniază iniţiatorul în expunerea de motive.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată în acest caz.

Înmatricularea se va face mai rapid

În altă ordine de idei, procesul de înmatriculare va fi mai rapid. Asta arată un proiect adoptat de către Camera Deputaților marți, 27 februarie. Proiectul merge acum la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative. Acestea se referă la furnizarea de servicii publice electronice legate de înmatricularea vehiculelor în România.

Propunerea legislativă vizează instituirea cadrului legal. Pentru dezvoltarea, punerea în funcțiune și gestionarea unei aplicații care să permită cetățenilor:

  • să înmatriculeze un vehicul
  • să transcrie dreptul de proprietate
  • să radieze un vehicul fără a fi necesară prezența fizică la sediul serviciilor de înmatriculare

Legea a fost trimisă către Klaus Iohannis pentru promulgare.