Proiectul de lege se referă la persoanele care stau la parter și își doresc închiderea balcoanelor sau a logiilor. Mai exact, cei care vor să facă astfel de modificări nu vor mai avea nevoie de acordul vecinilor.

Potrivit noilor schimbări propuse la legislația legată de autorizarea executării lucrărilor de construcții, aceste persoane vor fi nevoite să obțină doar acordul din partea asociației de proprietari.

Proiectul de lege care aduce aceste modificări a avut votul decisiv marți, în Parlament și se îndreaptă acum către promulgarea președintelui țării.

Un motiv serios

Totodată, în document se mai precizează că nu orice locatar poate face o astfel de modificare. Pentru a benefica de noua prevedere, persoanele care vor să-și închidă balconaele vor avea nevoie de motive serioase care să fie legate de securitatea apartamentului, de reducerea efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor asupra lor și pentru siguranța și sănătatea acestora.

“Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, se arată în forma proiectului adoptată azi de către deputați.

În prezent, documentele necesare pentru obținerea unei autorizații de construire pentru închiderea unui balcon sunt un memoriu de arhitectură, care trebuie să conțină și acordul vecinilor.

După intrarea în vigoare a noii măsuri însă, lucrurile vor dura mult mai puțin, iar obținerea documentelor pentru o astfel de modificare va fi mult mai rapidă.