S-a schimbat puterea executivă în Siria. Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promulgat duminică un decret de formare a unui nou guvern, în care cele mai importante portofolii rămân neschimbate, la câteva zile după ce l-a numit premier pe Hussein Arnous, informează AFP.

Schimbare de putere în Siria!

Decretul publicat de mass-media sociale ale preşedinţiei îi menţine în funcţie pe miniştrii afacerilor externe, apărării, de interne, al economiei şi al informaţiei.

Alte 12 portofolii, printre care cele ale Finanţelor, Energiei şi Sănătăţii publice, şi-au schimbat titularii.

Noul guvern, care numără trei femei, este al cincilea format în Siria de la începutul conflictului în 2011. Mandatul lui este până în 2021, data următoarelor alegeri prezidenţiale.

Formarea noului guvern intervine într-un context de criză economică acută şi depreciere fără precedent a monedei siriene, precum şi de răspândire a coronavirusului şi continuare a violenţelor în nordul Siriei.

Bashar al-Assad l-a însărcinat la 25 august pe Hussein Arnous, un fost ministru al resurselor hidraulice, să formeze un nou guvern, după alegerile parlamentare care au avut loc în iulie.

La fel ca predecesorul său, noul premier face de mai mulţi ani obiectul unor sancţiuni impuse de SUA şi UE împotriva regimului Assad.

Guvernul sirian afirmă că a înregistrat până în pretent 2.628 de cazuri de COVID-19, dintre care 106 s-au soldat cu deces, în zonele aflate sub controlul său. Însă medici şi locuitori din Damasc afirmă că cifrele reale sunt mult mai ridicate.

După 9 ani de război care a făcut cel puţin 380.000 de morţi şi a determinat exodul a circa jumătate din populaţie, regimul Assad controlează în jur de 70 la sută din teritoriul sirian, conform Agerpres.