După ce Vladimir Putin a decis invadarea Ucrainei, posibilitatea ca NATO și Rusia să intre într-un conflict nuclear, a devenit, din nou, extrem de relevantă, fiind un adevărat pericol la nivel mondial. Acum câțiva ani, mai exact în 2019, a fost făcută o simulare a unui posibil război nuclear între Rusia și NATO. Descoperirile făcute de cercetători sunt șocante.

Scenariu șocant pentru Al Treilea Război Mondial. Vor fi „peste 90 de milioane de morți și de răniți în primele ore”

Astfel, pentru cei care doresc să înțeleagă efectele unui astfel de scenariu sumbru, experții universității americane Priceton din SUA, au realizat o simulare grafică a modului în care situația va scăpa de sub control între Statele Unite și Rusia, utilizând poziții realiste ale forței nucleare, ținte și estimări ale deceselor.

Acest proiect este motivat de necesitatea de a evidenția consecințele potențial catastrofale ale actualelor planuri de război nuclear dintre SUA și Rusia. Riscul unui război nuclear a crescut dramatic în ultimii doi ani, deoarece Statele Unite și Rusia au abandonat tratatele vechi de control al armelor nucleare, au început să dezvolte noi tipuri de arme nucleare și au extins circumstanțele în care ar putea folosi arme nucleare.

Simularea, efectuată în 2019 și intitulată „PLANUL A”, a încercat să prezică cum va începe războiul și de unde vor fi dislocate armele nucleare ale lumii, dar și cât de mult ar putea crește numărul morților, pe măsură ce războiul ar continua, conform Mashable SEA.

Simularea, care durează patru minute, estimează că, în doar câteva ore de la începutul conflictului, 90 de milioane de persoane își vor pierde viața sau vor fi rănite grav.

Posibil război nuclear între NATO și Rusia

Gradual, „PLANUL A”, prezintă modul în care conflictul dintre Rusia și NATO ar escalada și s-ar transforma, cu adevărat, într-un conflict nuclear. Pentru început, Rusia lansează o lovitură nucleară de „avertizare” de la o bază din Kaliningrad. NATO reacționează, de asemenea, cu o bombă nucleară tactică.

Prima lovitură avea să acționeze ca un prim domino dintr-o serie de evenimente, care arată părțile aflate în conflict desfășurând, apoi, sute de arme nucleare, în încercarea de a se depăși reciproc, numărul morților crescând rapid, pe măsură ce conflictul escaladează.

În prima fază, Rusia ar încerca să distrugă bazele NATO în toată Europa prin folosirea a 300 de arme nucleare, în timp ce NATO ar răspunde cu 180, iar bilanțul morților va ajunge, în primele trei ore, la 2,6 milioane.

Următoarea fază, numită „planul de contraforță”, prezintă o Europă distrusă. Tocmai din această cauză, NATO lansează alte 600 de rachete nucleare, lansate de submarine împotriva Rusiei. În replică, Rusia lansează și ea alte rachete. Rezultatul: aproximativ 3,4 milioane de morți, în doar 45 de minute.

Cu atât de multe pagube făcute, ambele părți ar intra în „planul de contravaloare” cu intenția de a mutila grav resursele fiecărei țări. Astfel, cele 30 de orașe și centre economice cele mai populate ale lor vor fi lovite de cinci până la zece focoase fiecare, bilanțul morților din această fază dovedindu-se a fi cel mai înfricoșător dintre toate – 85,3 milioane de morți în 45 de minute.

Temperatura medie ar scădea cu 16 grade la nivel global. 5 miliarde de oameni ar muri

Conform concluziilor, în cazul unui război nuclear total ruso-american, temperatura medie la suprafaţa planetei ar scădea cu 16 grade Celsius (de trei ori mai mult decât diferenţa de temperatură dintre perioada prezentă şi ultima epocă de gheaţă) şi 5 miliarde de oameni ar muri. Pentru comparaţie, în cel mai grav scenariu al unei confruntări nucleare între India şi Pakistan, producţia globală de calorii alimentare ar scădea cu 50%, rezultând 2 miliarde de morţi prin înfometare.

Cel mai puternic afectate regiuni ar fi ţările mari importatoare de alimente din Africa şi Orientul Mijlociu. Australia şi Noua Zeelandă ar face faţă cel mai bine unei astfel de crize, fiind departe de exploziile nucleare din emisfera nordică şi bazându-se pe recolte de grâu ce pot creşte în condiţii mai reci de climă.