Dacă Laura Codruța Kovesi va fi desemnată procuror european, acest post va fi pentru ea unul de înmormântare, deoarece la Bruxelles nu va mai putea pune în scenă spectacolele mediatice de la DNA, a afirmat joi Ion Cristoiu, într-o emisiune televizată.

În cadrul emisiunii Gândurile lui Cristoiu, jurnalistul a arătat că desemnarea Laurei Codruța Kovesi procuror-șef european ține mai mult de batălia externă, iar șansele fostei șefe DNA de a ocupa acest post depind de președintele Franței, Emmanuel Macron.

E greu de presupus că, la Bruxelles, Kovesi va mai putea face anchete de amploare, spune Cristoiu: ”E greu de presupus că va face Parchetul ăla anchetă în Franța sau în Germania, probabil că o să facă tot pe la noi dar nu va avea aceeași amploare (…) pe partea de est, dar și pe partea de est vor găsi fraude cu fonduri europene făcute tot cu sprijinul sau cu implicarea unor mari puteri europene”.

Cât privește performanțele Laurei Codruța Koveși în fruntea unui Parchet european, Cristoiu se arată mai mult decât sceptic. ”Hai să fim serioși, deci doamna Kovesi a fost un extraordinar om politic în fruntea DNA, a reușit să ne păcălească pe toți cu sclipiciul ăla al DNA, cu luarea, procese peste noapte, arestări, acest spectacol nu mai e posibil la nivelul Uniunii Europene. A fost posibil în România, într-o anumită conjunctură de babuini, dar cine crede că ea ducându-se acolo, numai spun de legenda (…), cine crede că ea la Uniunea Europeană va repeta spectacolul mediatic, ea a fost un procuror foarte slab, procuror, adică în sensul…”, a afirmat jurnalistul.

”Normal era ca DNA-ul să lucreze discret, fără spectacol mediatic, temeinic, nu atâția inși, nu vedete, destructurare, așa se lucrează și în bătălia cu Mafia din Italia. Ea a lucrat spectaculos, adică dacă ați observat e interesant de analizat spectacolul mediatic, zicea ia să vedem avem nevoie de o înaltă față bisericească, pac, avem nevoie de un jurnalist, pac, avem nevoie de…”, a completat el.

”Pe partea de est vor găsi fraude cu fonduri europene făcute tot cu sprijinul sau cu implicarea unor mari puteri europene. Eu nu cred că ea va deveni, din punctul acesta de vedere s-ar putea ca dacă o desemnează ea să se înmormânteze mai mult decât în România, că aici în România încă mai speră că va fi candidată, pe când acolo nu cred că va mai avea spectacolul de aici”, a mai spus Cristoiu.