Probleme în Senatul României: şedinţa plenului Senatului de miercuri, 11 noiembrie, nu a mai avut loc. Motivul: lipsa de cvorum.

Preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc (PSD), a declarat: „Din numărul necesar de voturi de 68, şi-au înregistrat prezenţa 58 (de senatori – n.red.). În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să constatăm că nu avem cvorum şi declar şedinţa închisă.”

Acuze între USR, PNL şi PSD

Pe ordinea de zi a şedinţei se aflau două proiecte extrem de importante: inițiativa de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice”, precum şi legea care acordă Parlamentului dreptul să stabilească data alegerilor parlamentare.

Ședința era programată pentru ora 14:00, însă, pe fondul unei prezenţe insuficiente la acea ora, s-a decis să se mai aștepte ca şi alţi senatori să vină în sală. USR a acuzat că PSD și PNL fac o manevră pentru ca să nu existe voturile necesare adoptării inițiativei „Fără penali” și în aceste condiții USR nu a intrat în sală. Nici PNL nu a asigurat prezența.

Problema invocata de USR a fost sistemul de vot, anume că în comitetul liderilor grupurilor senatoriale s-a decis sa fie obligatorie prezenţa fizică a senatorilor şi nu şi posibilitatea unui vot prin telefon, lucru care ar fi facut imposibilă adoptarea iniţiativei legislative, potrivit stiripesurse.ro.

„Bătaie de joc (…) îşi iau foarte bine indemnizaţia fără niciun fel de ruşine”

În acest context, vicepreşedintele Senatului, social-democratul Titus Corlăţean, i-a criticat dur pe colegii care nu au venit la şedinţă, cerând chiar să li se taie indemnizaţia „chiulangiilor, care de trei săptămâni sunt absenţi de la lucrări”. El a catalogat această situaţie drept „o bătaie de joc la adresa acestei naţiuni”.

„Aş vrea să fac o scurtă declaraţie legată de situaţia de blocaj în care se află Senatul României şi să constatăm că, în timp ce unii membri ai Senatului – că sunt pe liste locuri eligibile, că nu sunt pe liste locuri eligibile – îşi fac datoria faţă de naţia care i-a votat şi de partidul din care au făcut, fac parte, vor fi făcut parte şi vin la muncă -, în timp ce alţii – o bătaie de joc la adresa acestei naţiuni – sunt absenţi de trei săptămâni de la lucrările Senatului, în plen, în Biroul permanent – îşi iau foarte bine indemnizaţia fără niciun fel de ruşine, pentru că recurg la tot felul de jocuri de doi bani.

Vă solicit, domnule preşedinte, Secretariatul General să facă o analiză dacă există în Regulament posibilitatea să li se taie indemnizaţia chiulangiilor din Senatul României”, a declarat Titus Corlăţean, miercuri, în plenul Senatului, scrie Agerpres.