Parchetul din Paris a indicat marţi că pe 1 octombrie a fost deschisă o anchetă pentru „escrocherie în formă organizată” şi „corupţie sportivă activă şi pasivă” în legătură cu suspiciunile de trucare a unui meci de la Roland Garros, o practică ce a afectat deja recent reputaţia tenisului.

Astfel, zeci de milioane de euro” au fost pariate pe meciul câştigat de jucătoarele române de tenis Andreea Mitu şi Patricia Ţig împotriva perechii Madison Brengle (SUA)/Yana Sizikova (Rusia) în primul tur al probei de dublu de la Roland Garros, partidă aflată în vizorul justiţiei franceze, care o suspectează că a fost trucată.

Două duble greşeli comise la serviciu

Potrivit ziarelor Die Welt şi L’Equipe, aceste suspiciuni vizează meciul câştigat pe 30 septembrie de Andreea Mitu şi Patricia Ţig în faţa cuplului Yana Sizikova/Madison Brengle, cu 7-6 (10-8), 6-4.

Mai exact, este vorba de al cincilea game din setul secund, câştigat la zero de cele două românce, după două duble greşeli comise la serviciu de Sizikova, 25 de ani şi locul 89 mondial la dublu.

„Este un meci din primul tur cu jucătoare nu foarte cunoscute”, a confirmat pentru AFP o sursă din cadrul Autorităţii naţionale pentru jocuri de noroc (ANJ) din Franţa.

Cele patru jucătoare care au participat la acest meci nu se află prea sus în clasamentul WTA la simplu: Ţig este locul 59, Mitu, locul 512, Brengle, 78, iar Sizikova, 652.

”Sume anormal de ridicate pariate”

Mitu şi Ţig s-au oprit în optimile de finală, învinse de favoritele numărul doi, Timea Babos (Ungaria)/Kristina Mladenovic (Franţa), cu 6-2, 6-3.

Potrivit unei surse apropiate de dosar, pe acest meci au fost pariate „sume evident importante, anormal de ridicate”, de ordinul a „zeci de milioane de euro”.

ANJ nu a detectat vreo anomalie în privinţa mizelor operate „pe piaţa franceză”, explică sursa din cadrul acestei autorităţi. „Le-a fost frică să mizeze în Franţa. Au încercat să împrăştie mizele pe alte pieţe, însă asociaţiile de operatori ştiu să facă nişte adunări”, a spus sursa.

„Noi am primit nişte informaţii pe mai multe canale. Atât operatori privaţi, o alertă de la GLMS (Global Lottery Monitoring System) şi de la grupul de la Copenhaga (din care fac parte 33 de platforme de luptă împotriva manipulării rezultatelor sportive în lume – n. r.)”, a continuat sursa.

Investigaţiile au fost încredinţate Serviciului central pentru curse şi jocuri de noroc (SCCJ), a precizat parchetul din Paris.

Val de anchete în lumea tenisului profesionist

Tenisul este lovit ocazional de suspiciuni de meciuri trucate, care vizează mai ales turnee profesioniste de categoria a doua sau a treia.

Pe 27 septembrie, o jucătoare kirghiză şi una uzbecă au fost inculpate şi plasate sub control judiciar în Franţa, în departamentul Val-d’Oise, în cadrul unei anchete deschise de parchetul din Pontoise după un turneu la Gonesse în martie.

Ancheta cea mai răsunătoare, în Franţa, a fost deschisă de Parchetul naţional financiar (PNF) în iulie 2019 pentru corupţie sportivă, asociere de răufăcători şi spălare de bani în formă continuată, şi ar putea avea ramificaţii europene.

Această anchetă a venit după una de amploare lansată în Belgia. Potrivit parchetului general belgian, această anchetă a implicat, în momentul deschiderii sale, cel puţin şapte ţări (Bulgaria, Slovacia, Germania, Olanda, Franţa, SUA şi Belgia) şi a vizat „un grup foarte structurat din Europa de Est, care acţionează din Belgia şi s-a specializat în meciurile de tenis”.

În fruntea acestei reţele ar fi un anume Grigor S., prezentat ca un belgian de origine armeană în vârstă de 28 de ani, supranumit „Maestro”.