Într-o filmare cu camera ascunsă, realizată de un reporter Antena 3, se vede cum un angajat al primăriei Sectorului 2 îi cere reporterului documente pe care ar putea să le obțină din sistemul informatic.

Instituțiile publice nu respectă noua lege

Reporter:  Nu intrase în vigoare cu copiile, că nu mai sunt…

Angajat primăria Sector 2: Între instituţii. Dumneavoastră nu sunteţi o instituţie.

Reporter:  Buletinul, spre exemplu, este la Evidenţa Populaţiei.

Angajat primăria Sector 2: Păi da, dar noi nu cerem la Evidenţa Populaţiei ceva legat de dumneavoastră.

Aceeași situație este și la Casa de Pensii Bucureşti. Chiar de la intrare, un angajat îi înmânează reporterului o listă cu ce copii trebuie prezentate la ghişeu.

Reporter:  Certificatul de deces l-am luat de la primărie. Nu se ia automat, că a intrat legea cu copiile la copii?

Angajat Casa de Pensii Bucureşti: Nu merge nimic aici! Prea multă tehnologie. Trebuie tot ce scrie acolo.

Reporter: Şi de pe buletin. Şi copie şi original?

Angajat Casa de Pensii Bucureşti: Dacă aşa scrie acolo!

Cetățenilor le sunt cerute copii ale documentelor

Printre documentele cerute pentru acordarea ajutorului de deces, se numără şi cuponul de pensie, eliberat tot de Casa de Pensii.

Cei din Ministerul Muncii spun că fac eforturi pentru a digitaliza cât mai multe instituții din subordine. De asemenea,  și primăriile încearcă să intre în era digitalizării.

„Anul acesta vom renunța la parte din hârtii, n-aş putea să va spun la care.  Pot să vă spun că există softuri, din păcate sunt prea puţin folosite. Angajaţii de la stat pot fi pedepsiți pe cale administrativă dacă nu respectă noua lege”, a declarat Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, potrivit Antena 3.

„Trebuie să-i ceară numele funcționarului public, să depună la registratură o solicitare de cercetare a funcționarului respectiv, pentru că nu şi-a îndeplinit datoria”, spune şi George Tuţă, inițiatorul legii fără copii la documente.

Instituțiile publice au la dispoziție două luni pentru a pune în aplicare prevederile noii legi. Totuși, noua lege are încă lipsuri. De exemplu, în actul normativ însă nu sunt prevăzute şi amenzi pentru cei care nu o respectă.