Absolut toți românii trebuie să țină cont de o listă de lucruri pe care nu au voie să le facă în Sâmbăta Mare. Această zi marchează sfârșitul Săptămânii Patimilor. Sâmbăta Mare marchează, de asemenea, și încheierea unui ciclu al morţii şi sacrificiului.

Tradiţii şi obiceiuri în Sâmbăta Mare

În Sâmbăta Mare credincioșii comemorează răstignirea Lui Iisus Hristos și patimile prin care El a trecut pentru mântuirea oamenilor. Tot sâmbătă, seara, credincioșii trebuie să se ducă să ia lumina sfântă venită tocmai de la mormântul sfânt din Ierusalim.

„In mormant cu trupul, in iad cu sufletul ca un Dumnezeu, in rai cu talharul si pe tron impreuna cu Tatal si cu Duhul ai fost, toate umplandu-le, Acela ce esti necuprins Hristoase, Dumnezeule!”- Taina Sâmbetei Mari.

Nu este bine să dormi ziua, în timpul Sâmbetei Mari. Se spune că acum se deschid cerurile Domnul poate vedea înlăuntrul fiinţelor, iar dorinţele pe care ţi le pui se vor împlini.

Dacă te împiedici în drumul spre slujba de Înviere, se spune că vei avea un an greu și plin de încercări.

Tradiția românilor de a-și cumpăra ceva nou de Paște este una foarte veche. Se spune că la fel ca apa, hainele au un rol purificator. Tradiţia spune că este bine ca la slujba de Înviere, oamenii să poarte haine noi.

În această seară femeile trebuie să vină la biserică cu un coș cu mâncare, pentru a fi sfinţit. Coșul trebuie să conțină un prosop curat, o lumânare albă, ouă roşii, cozonac, pască, drob, zahăr, fâină, ulei, câţiva câţei de usturoi şi o ramură de busuioc.

Mielul nu lipsește de pe mesele românilor de Paște. Iisus Hristos a fost numit ”Mielul lui Dumnezeu” atunci când s-a răstignit pentru mântuire.