Transgaz, Transelectrica, Romgaz şi Electrica au obţinut clasificarea veniturilor cu acordul ANI. Marile monopoluri de stat din energie, companii listate la Bursă, au cerut şi au obţinut din partea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), utilizând legile în vi­goare, secretizarea veniturilor.

În acelaşi re­gim de confidenţialitate totală a câştigu­rilor au intrat şi Autoritatea Naţională de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ban­ca Naţională a României (BNR). Mişca­rea vine după ce la nivelul com­pa­ni­ilor de stat din energie sunt vizibile mu­tările unor oameni cu background poli­tic, nu profesional, afiliaţi ai PNL, ano­nimi­zarea veniturilor fiind un pas spre opaci­zarea acestor entităţi.

„Prin adresele înregistrate la Agenţia Naţională de Integritate cu nr. 15286/2019 şi nr. 4968/06.02.2020, Societatea Naţională de Transport de Gaze Naturale Trans­gaz S.A a solicitat «anoni­mizarea venitu­ri­lor realizate de angajaţii so­­cietăţii» în temeiul dis­poziţiilor art. 129 alin. (1) din  Contractul Colectiv de Mun­că, potrivit căruia «sala­ri­ile au caracter confidenţial, res­ponsabilitatea păstrării ca­rac­­terului confidenţial al aces­tora revenind ambelor părţi»“, au răspuns reprezetanţii ANI, transmite ZF.

Adevărul despre averea fostului șef Romgaz

Adrian Volintiru, fostul director general al producătorului şi furnizorului de gaze naturale Romgaz a dat lovitura în 2020. El a făcut o mutare cheie care i-u băgat în buzunar o sumă considerabilă. Fostul șef al Romgaz a vândut în toamna anului 2020 două imobile în Bucureşti. Valoarea acestora este deloc de neglijat. Suma totală la care s-au ridicat tranzacțiile sunt de 357.000 de euro (1,75 mil. lei). Informațiile se regsesc în cea mai recentă declaraţie de avere, semnată 5 martie 2021, conform zf.ro.

Volintiru a vândut în septembrie 2020 către Ilie Rusu Elena Isable şi Ilie Rusu Samir un imobil de 280.000 de euro din sectorul 1 al Capitalei. Ilie Rusu Samir este general manager al societăţii All Birotic Device. În joc ar fi vorba, cel mai probabil fiind vorba de o casă de locuit de circa 244 metri pătraţi pe care Volintiru a achiziţionat-o în 2004.

În octombrie, fostul șef Romgaz a vândut către Miu Elena şi Miu George Cezar un apartament de 110 metri pătraţi pentru 77.000 de euro.