Grupul Saint-Gobain Romania a inregistrat o crestere cu 16,87% a cifrei de afaceri fata de anul trecut, pana la 214 milioane de euro, cu peste 30 de milioane de euro mai mult fata de cele 183,1 milioane de euro realizate in 2007.

“Cresterea procentuala din 2008 poate parea modesta fata de cea din 2007, care depasise cu mult 100%”, a declarat Olivier Lluansi, Director General Saint-Gobain pentru Europa de Sud-Est.

De asemenea, cele noua companii ale grupului producator de materiale de constructii au realizat anul trecut exporturi de 56,2 milioane de euro. Principalele piete de export au fost cele din Balcani si bazinul Marii Negre, dar si din regiuni mai indepartate, tari din Orientul Mijlociu, ca Iordania, Egipt, Liban, Bahrein – precum si Polonia si chiar Franta.

In 2008 grupul Saint-Gobain Romania a realizat investitii de 26,6 milioane de euro, ducand astfel totalul investitiilor grupului in Romania la peste 231 de milioane de euro.

Piata incepe sa isi revina

“In acest an ne vom concentra pe consolidarea pozitiilor noastre de lideri si pe eficientizarea afacerilor noastre in toate segmentele in care operam. In masura in care piata va avea o evolutie peste asteptari, programul nostru investitional va fi reluat”, a mai spus reprezentantul grupului.

In ceea ce priveste efectele crizei financiare asupra operatiunilor companiei, oficialul Saint-Gobain Romania a subliniat ca impactul nu a fost unul foarte mare.

“Ultimul trimestru al anului 2008 a fost intr-adevar mai slab, sub nivelul prognozat, insa avem deja semnale ca piata incepe sa-si revina pe masura ce oamenii realizeaza ca aceasta criza nu e sfarsitul lumii. Este insa prea devreme pentru predictii categorice”, a conchis Olivier Lluansi.

In Romania grupul Saint-Gobain opereaza prin intermediul a noua companii:

  • Saint-Gobain Glass, producatorul de sticla de la Calarasi
  • Saint-Gobain Isover, producatorul de vata minerala de la Ploiesti
  • Rigips Romania, cu trei unitati de productie la Turda
  • Saint-Gobain Weber Romania, producator de mortare si adezivi industriali, cu doua unitati de productie (Turda si Branesti/Bucuresti)
  • Saint-Gobain Conducte
  • Saint-Gobain Abrazivi (Satu Mare)
  • Saint-Gobain Brodrene Dahl (Tulcea)
  • Ventistal Marine (Tulcea)
  • MTI Impex (industria lemnului, Brasov)

In Romania, Saint-Gobain are circa 1.100 de angajati.