UPDATE Recep Tayyip Erdogan a obţinut 54.47% din voturile exprimate

Preşedintele Consiliului Suprem Electoral truc (YSK), Ahmet Yener, a anunțat că Recep Yayyip Erdogan a obţinut 54.47% din voturile exprimate în turul doi al alegerilor prezidenţiale din Turcia.

Potrivit spuselor sale, s-au numărat peste 26 de milioane de voturi, relatează BBC News.

ȘTIREA INIȚIALĂ

S-au închis secțiile de votare din Turcia! Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale

Cu puțin timp în urmă, s-au închis secțiile de votare din Turcia. Peste 64,1 de milioane de persoane au fost înregistrate la vot, iar peste 1,92 de milioane de persoane și-au votat în străinătate preferatul pentru funcția de șef de stat, relatează cotidianul turc Daily Sabah.

Potrivit primelor rezultate parțiale, Recep Tayyip Erdogan a câștigat alegerile prezidențiale, obținând 57,09% din voturile alegătorilor, în timp ce candidatul său, Kemal Kilicdaroglu, a obținut doar 42,91% din voturile turcilor.

Sursă: Haberturk

Recep Tayyip Erdogan a polarizat tot mai mult naţiunea

De-a lungul celor două decenii de mandat, el a fost criticat pentru că a exacerbat diviziunile din interiorul țării, un sentiment care s-a intensificat în timpul campaniei electorale, potrivit detractorilor săi. Cu toate acestea, în perioada premergătoare votului de duminică, el a prezentat o perspectivă contrară, afirmând că adversarii săi sunt cei responsabili pentru „contaminarea conversației politice”.

Opoziția considera că are o ocazie excelentă de a-l destitui pe Recep Tayyip Erdogan și de a promulga schimbări substanțiale ale politicilor sale, despre care susține că au implicații de lungă durată pentru națiune.

Contrar așteptărilor, rezultatele alegerilor au subliniat rezistența sa și i-au surprins pe adversari. Aceștia anticipaseră că se va confrunta cu repercusiuni din cauza crizei legate de costul vieții și a criticilor legate de modul în care guvernul a gestionat cutremurele devastatoare din februarie, care au provocat moartea a peste 50 000 de persoane.

Profitând de puternicul sentiment de naționalism al Turciei, el a profitat de sprijinul kurd al lui Kemal Kilicdaroglu, acuzându-și adversarul că s-a aliniat la terorism și că a creat legături cu militanții Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Kemal Kilicdaroglu a respins cu vehemență aceste acuzații, denunțându-le ca fiind calomnioase.

Nici Erdogan și nici Kilicdaroglu nu au obținut peste 50% din voturi în primul tur

Potrivit șefului Consiliului Electoral Suprem din Turcia, Ahmet Yener, rezultatele preliminare arată că Recep Tayyip Erdogan a obţinut 49,51% din voturi în primul tur, iar Kemal Kilicdaroglu a obținut 44,88% din voturi, relatează CNN.

„Suntem deja înaintea celui mai avansat rival cu 2,6 milioane de voturi. Ne așteptăm ca acest avans să crească până la anunțarea rezultatelor oficiale. Dacă națiunea vrea un al doilea tur, îl acceptăm cu bucurie. Vom câștiga cu siguranță turul doi. Toată lumea va vedea acest lucru”, a declarat Recep Tayyip Erdogan înainte de afișarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale.

Sinan Ogan, candidatul naţionalist care a ieșit pe locul trei în alegeri, a anunțat că își va îndemna alegătorii să voteze în turul doi cu Kemal Kilicdaroglu, însă numai dacă acesta își va lua angajamentul să nu ofere concesii partidului pro-kurd.