Preţul poliţelor RCA va fi dublu anul viitor pentru asiguraţii care au provocat două sau mai multe accidente. În schimb, şoferii-model vor primi o reducere de cel mult 10%.

De anul viitor preţul poliţelor RCA va ţine cont de cazierul şoferilor din acest an, urmând ca persoanele care au utilizat asigurările pentru a despăgubi terţi să fie sancţionaţi cu tarife de primă mai mari. Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Angela Toncescu, a spus că preţul poliţei creşte cu 45% dacă titularul a provocat un accident în 2009 şi se va dubla dacă a cauzat două sau mai multe.

Dacă n-aţi făcut nici un accident în şase ani, tariful se reduce la jumătate

În schimb, cei care nu au provocat nicio daună vor beneficia de o reducere a tarifului de bază practicat de asigurătorul pentru care optează, dar nivelul reducerilor este considerabil mai redus. “Pentru şoferii care nu au avut daune în 2009, tariful poliţei RCA va fi redus cu 10% comparativ cu cel notificat Comisiei (n.r.: de către asigurători)”, a mai spus preşedintele CSA.

Majorările şi diminuările de tarife unitare la nvielul întregii pieţe vor fi efectul implementării sistemului bonus malus. Aplicarea acestuia va aduce în timp şi reduceri mai mari şoferilor care nu provoacă accidente. Discountul maxim va fi de 50%, dar de acesta vor putea beneficia toţi şoferii excepţionali numai după ce mai trec încă şase ani de la aplicarea acestui sistem deoarece reducerea creşte concomitent cu numărul de ani în care aceştia nu au produs nicio daună.

Aceasta deoarece sistemul de sancţiuni şi bonificaţii va ţine cont anul viitor numai de istoricul accidentelor din 2009.

Potrivit preşedintelui CSA, statisticile arată că doar 10% din şoferii care încheie poliţe RCA sunt implicaţi în accidente auto. Nivelul penalităţilor şi al reducerilor acordate de asigurători pe baza istoricului accidentelor urmează să fie reglementat de CSA printr-un act normativ. Până în această săptămână proiectul de reglementare prevedea o majorare a primei de asigurare cu 300% în cazul şoferilor care au produs trei sau mai multe accidente în ultimul an calendaristic.