Este liniște și pace în Valea Jiului. Activitatea minelor din această zonă a revenit la normal. Primul tren cu cărbune urma să fie livrat, marţi după-amiază, către Termocentrala Mintia. Acest lucru a fost dezvăluit pentru Agerpres, de directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Samuel Dioane.

Potrivit lui Dioane, se lucrează normal de la schimbul trei. La Mina Lupeni, unde minerii au ieşit din subteran abia luni seara, se vor executa operaţiuni de asigurare a abatajelor. Tot aici se vor efectua reparaţii la defecţiunile apărute. După ce aceste lucruri vor fi rezolvate, se va intra în program.

„Primul tren cu cărbune va pleca spre Termocentrala Mintia marţi, la ora 18,30. Va fi o garnitură formată din 32 de vagoane”, a precizat directorul general al CEH.

Ce se întâmplă cu agentul termic livrat în Deva

Următorul marfar cu huilă va ajunge la termocentrală miercuri. Tot atunci se va face şi pornirea instalaţiilor. Asta pentru ca pe 25 februarie dimineaţa, la ora 8,00, producătorul de energie electrică să ajungă în parametrii normali de funcţionare. Este vizat inclusiv pentru agentul termic livrat în reţeaua de termoficare din municipiul Deva.

Aproape 4.000 de apartamente din municipiul Deva au rămas fără apă caldă şi căldură, după ce Termocentrala Mintia s-a oprit în noaptea de joi spre vineri, 19 februarie, pentru că nu mai avea cărbune. În aceste condiţii, aproape toate şcolile din Deva au revenit la programul de studiu online. Elevii au fost afectaţi. Este vorba de peste 4.200 de copii care învaţă în ciclul primar, dar şi cei din clasele terminale.

Minerii au protestat timp de șase zile

Minerii din Valea Jiului au încheiat, luni seara, protestul declanşat în urmă cu şase zile. Această acțiune s-a produs din cauză că le-au fost întârziate salariile pe luna ianuarie. Ei s-au plâns şi că nu au primit, de zece luni, tichetele de masă. În discuție se aflau şi deconturile pentru transportul la locul de muncă.

Guvernul va aloca bani pentru plata drepturilor salariale restante ale minerilor de la CEH. Banii vor acoperi plata salariilor pe trei luni şi alte beneficii. Declarațiile au fost făcute luni de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan. Aceste lucruri au fost stabilite la finalul unor negocieri avute cu liderii minerilor din Valea Jiului.

Ministrul Muncii a precizat că în zilele de 25 şi 26 februarie minerii îşi vor încasa drepturile salariale restante. Ei vor primi şi beneficiile restante precum tichetele de masă şi banii de transport.