Alertă la granița cu România! A fost declarată stare de urgență sanitară din cauza COVID

Concret, este vorba despre Republica Moldova, țara care va institui starea de urgență în sănătate publică, începând cu data de 10 septembrie. Anunțul a fost făcut de către ministrul moldovean an Sănătății, Ala Nemerenco. Amintim că decizia a fost luată de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

Ministrul moldovean al Sănătății spune că starea de urgență va fi valabilă până la sfârșitul lunii octombrie și intervine în condițiile în care miercuri s-au înregistrat 790 de cazuri noi de COVID. Rata bazală de reproducere a virusului a ajuns în ultimele șapte zile la 1,41.

„Evoluția procesului epidemic are un caracter ascendent, cu tendință de agravare continuă în special în ultimele patru săptămâni. A crescut numărul cazurilor noi, avem multe raioane cu o creștere bruscă a incidenței”, a spus Ala Nemerenco.

”Săptămânile următoare vor fi destul de periculoase”

Ala Nemerenco a mai spus că autoritățile medicale estimează că următoarele săptămâni vor fi „destul de periculoase”.

Amintim că este a treia oară de la începutul pandemiei când în Republica Moldova se instituie stare de urgență în sănătatea publică.

Presa locală notează că în perioada instituirii stării de urgență în sănătate publică, Comisia națională extraordinară de sănătate publică sau comisia teritorială extraordinară de sănătate publică are dreptul să adopte anumite decizii, precum: instituirea unor condiții speciale de activitate, de viață și deplasare pentru persoanele fizice și juridice; utilizarea tuturor resurselor și mijloacelor disponibile pentru organizarea măsurilor de răspuns; solicitarea ajutorului autorităților centrale sau al autorităților locale.

Ce măsuri se aplică

Potrivit agora.md, de sâmbătă, 11 septembrie, persoanele care au vârsta de peste 18 ani vor avea acces la evenimentele desfășurare în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri, dar și la evenimente în spații închise, precum cluburile de noapte, teatrele, cinematografele, doar în baza certificatului de vaccinare, test negativ PCR efectuat în ultimele 72 de ore, rezultat negativ al unui test antigen rapid efectuat în ultimele 48 de ore, certificat de trecere prin boală sau act care confirmă prezența anticorpilor, valabil cel mult 90 de zile de la efectuarea investigației, a anunțat ministrul sănătății din Republica Moldova.

 

Sursă foto: Dreamstime