Municipiul Arad iese din scenariul roşu sâmbătă, după ce incidenţa la 14 zile a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut sub 3 la mie, a decis, vineri, Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

Vineri, incidenţa era de 2,85 la mie, astfel că începând cu 1 mai municipiul este în scenariul galben, iar restaurantele se vor putea deschide la interior la o capacitate de 30%, la fel şi sălile de spectacol sau de jocuri de noroc.

De asemenea, informează CJSU, se va permite accesul în sălile de fitness şi aerobic la capacitatea normală, faţă de cel mult 50% cât era până în prezent. Totodată, Piaţa Obor din municipiul Arad va fi redeschisă şi în zona unde se comercializează produse nealimentare.

“Suntem într-o descreştere susţinută a numărului cazurilor de COVID-19, iar astăzi am ajuns în punctul unde putem redeschide de mâine, în municipiul Arad, anumite activităţi plăcute, care au fost restricţionate în vederea prevenirii răspândirii infecţiei. Cu toate acestea, trebuie să rămânem precauţi deoarece boala, mai ales în formele ei grave, este încă o realitate ce poate fi observată în spitale”, a declarat prefectul judeţului, Toth Csaba.

Municipiul Arad intrase în scenariul roşu la data de 5 martie, când incidenţa infectărilor era de 3,65 la mia de locuitori.

Situația la zi a pandemiei din România

Un număr de 1.636 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind efectuate aproximativ 32.000 de teste, a informat, vineri, Grupul de Comunicare Strategică. Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează sursa citată.

Până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.055.265 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 989.393 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 7.365.132 de teste RT-PCR şi 892.355 de teste rapide antigenice.

În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 23.385 de teste RT-PCR (10.011 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 13.374 la cerere) şi 8.606 de teste rapide antigenice.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 358 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

Sursa foto: Pixabay