S-a dat interzis în toată România. Ordinul a venit direct de la Guvern

SURSA FOTO: Dreamstime

Ministerul Educației a venit cu precizări importante în ceea ce privește activitățile politice prezente în școlile din România sau în cadrul concursurilor. Ministerul a trimis o notă tuturor Inspectoratelor școlare județene.

Activitățile politice, interzise în școlile din România

Ministerul Educației a reamintit că orice activitate cu caracter politic în școli este interzisă.

Într-o notă trimisă Inspectoratelor școlare județene, directorilor și profesorilor li s-a adus la cunoștință că nu contează dacă acestea au loc în timpul orelor de curs sau în afara lor. Prin în afara se înțelege la concursuri sau competiții sportive sau artistice, organizate de către formațiunile politice.

Aceste prevederi se regăsesc în legea Educației.

Nota trimisă Inspectoratelor școlare județene vine în contextul în care, anul acesta, vor exista patru tipuri de alegeri electorale.

“Sunt interzise manifestările şi propaganda de natură politică şi prozelitismul religios în unitățile de învățământ”, amintește Ministerul Educației într-o notă transmisă Inspectoratelor școlare din teritoriu.

Ministerul Educației, notă către Inspectoratele județene/SURSA FOTO: edupedu.ro

Sancțiuni pentru cei care nu respectă legea

Nota subliniază că încălcarea acestor reguli este considerată o abatere disciplinară și va fi sancționată în conformitate cu legea.

Legea Educației nr. 198/2023 interzice discriminarea în unitățile de învățământ și în activitățile online, conform criteriilor stabilite în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea discriminării. De asemenea, sunt interzise manifestările politice și propaganda religioasă.

Sancțiunile disciplinare care pot fi aplicate personalului didactic sunt următoarele, în funcție de gravitatea abaterilor:

a) Avertisment scris

b) Reducerea salariului de bază, inclusiv indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pentru o perioadă de 1-6 luni

c) Suspendarea dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și control sau a unei funcții didactice superioare, pe o perioadă de până la 3 ani

d) Suspendarea dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale. Suspendarea se face pe o perioadă de până la 3 ani

e) Desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă

Pentru abaterile disciplinare specificate în articolul 209 alineatele (2) literele a) și b), se pot aplica sancțiunile enumerate la alineatul (1) literele b)-d) în mod cumulat sau sancțiunea menționată la alineatul (1) litera e). Pentru celelalte abateri, se poate aplica sancțiunea menționată la alineatul (1) litera e) sau una sau mai multe dintre sancțiunile enumerate la alineatul (1).

În raport cu gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor menționate la literele b)-e), se poate opta pentru retragerea decorațiilor, ordinelor, medaliilor și titlurilor acordate cadrelor didactice, în conformitate cu prevederile articolului 218, scrie edupedu.ro.