S-a dat alerta şi în România! Guvernul condus de Nicolae Ciucă a făcut un anunţ de ultimă oră, în contextul noii variante de COVID-19.

Noua variantă botezată “Omicron” a pus pe jar OMS

Este vorba despre noua variantă a coronavirusului cu un număr mare de mutaţii depistată prima oară în Africa de Sud, mai exact varianta B.1.1.529.

Vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a denumit această nouă variantă “Omicron” şi a clasat-o drept “îngrijorătoare”, transmite agenţia AFP.

Oamenii de ştiinţă sud-africani consideră că această nouă variantă a coronavirusului are potenţialul de a fi extrem de contagioasă şi a provoca un nou val al pandemiei la nivel mondial.

“Varianta B.1.1.529 a fost semnalată pentru prima dată la OMS de către Africa de Sud la 24 noiembrie 2021.

Această variantă prezintă un număr mare de mutaţii, dintre care unele sunt îngrijorătoare”, a transmis, vineri, Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Anunţul de ultimă oră făcut de premierul României! Se pregătesc noi restricţii urgente?!

Vineri, ţările europene au suspendat zborurile către şi dinspre mai multe state de pe continentul african, în contextul depistării variantei Omicron.

În tot acest timp, şeful Guvernului României lasă de înţeles că ţara noastră ar putea impune noi restricţii pentru a se limita răspândirea variantei sud-africane şi în ţara noastră. Reamintim că aceasta a fost deja depistată pe continentul european, în Belgia, la o persoană care a revenit din Egipt.

“Guvernul României este la curent clipă de clipă cu evoluția pandemiei în plan național și internațional. Am luat notă de recomandările de ultimă oră ale Comisiei Europene și ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Mă voi consulta cu factorii decizionali din România și vom anunța în cel mai scurt timp posibil măsurile dispuse pentru a împiedica răspândirea variantei sud-africane a SARS-CoV-2”, a transmis, vineri seară, premierul Nicolae Ciucă.

Mesajul ferm transmis şi de la Bruxelles

Mai devreme, în cursul zilei de vineri, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, transmitea că UE trebuie să acţioneze “acum (…) foarte rapid, decisiv şi unit”.

Şefa Comisiei Europene a cerut activarea unei “frâne de urgenţă” împotriva călătoriilor din ţările afectate, în vederea “limitării răspândirii noii variante”.

“Toate legăturile aeriene ale acestor ţări este necesar să fie suspendate până când înţelegem în mod clar pericolul pe care-l reprezintă această nouă variantă”, a transmis Ursula von der Leyen. Cât despre europenii care vin din aceste ţări, este necesară plasarea lor într-o “carantină strictă”.