S-a aprobat o autostradă importantă! Zeci de proiecte au trecut de Senat, prin aprobare tacită, în şedinţa de plen. Este vorba despăre 13 proiecte legislative care vizează, printre altele, aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Sudului, modificarea Legii dialogului social şi eliminarea tarifelor de trecere pentru podurile dunărene de la Giurgeni-Vadu Oii şi Feteşti-Cernavodă.

În cazul unor proiecte adoptate tacit miercuri, acestea primiseră rapoarte în comisiile de specialitate, însă actele normative vor intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în aceste cazuri, în forma iniţiatorilor.

Cele 13 de proiecte au fost aprobate în bloc, nota pentru adoptare tacită fiind citită de preşedintele de şedinţă, Robert Cazanciuc.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii dialogului social 62/2011, iniţiată de un grup de parlamentari PSD, ALDE şi independenţi, prevede reducerea membrilor fondatori ai unui sindicat (de la 15 la cinci membri din aceeaşi unitate sau zece membri din unităţi diferite ale aceluiaşi sector de activitate), definirea mult mai largă a situaţiilor în care poate fi declanşat un conflict colectiv de muncă, acordarea dreptului altor lucrători decât a celor angajaţi cu contract individual de muncă de a constitui sau de a participa la un sindicat, protecţia liderilor sindicali şi reducerea pragului de reprezentativitate de 5% la nivel naţional atât pentru organizaţiile sindicale cât şi pentru cele patronale. Prin această propunere legislativă se instituie atât un Registrul naţional al organizaţiilor sindicale şi patronale, la Ministerul Justiţiei, în care sa fie înscrise din oficiul toate aceste entităţi juridice cât şi obligaţia de a negocia contracte colective de muncă pentru toate unităţile care au mai mult de 15 angajaţi, faţă de 21 în prezent.

Propunerea deputatului PMP Doru Coliu prevede execuţia Autostrăzii Sudului A6 Lugoj – Caransebeş – Drobeta-Turnu Severin – Craiova – Roşiori de Vede – Alexandria – Bucureşti în termen de 4 ani de la data intrării în vigoare a legii (1 ianuarie 2021). Potrivit actului normativ propus, A6 se finanţează de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor care este responsabil pentru coordonarea realizării acestei autostrăzi.

O altă propunere se referă la abrogarea unor măsuri discriminatorii pentru locuitorii Dobrogei și prevede eliminarea tarifelor de trecere pentru podurile dunărene de la Giurgeni-Vadu Oii şi Feteşti-Cernavodă.

Un alt proiect care a trecut prin adoptare tacită este cel referitor la OUG 148/2020 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică. În plus, au mai fost adoptate tacit OUG 149/2020, OUG 150/2020 şi OUG 151/2020 privind instituirea schemelor de ajutor de stat pentru susţinerea activitţăţii crescătorilor din sectorul bovin, sectorul suin şi avicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.