”Această lege va ușura construcția de autostrăzi digitale și ne va ajuta să menținem avansul tehnologic necesar dezvoltării economice a țării.România este țara din UE cu peste 63% din totalul abonamentelor la internet fix cu viteze mai mari de 30mb/s, mai mult decât dublul mediei europene. Ne batem pentru primele locuri în toate topurile europene și mondiale privind vitezele pe care le atinge internetul în orașele României cu țări precum Coreea de Sud, Japonia, Taiwan și, mai nou, ne-am atras chiar invidia Statelor Unite”, a declarat Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională.

"Vitezele impresionante de internet care se ating în România se datorează în primul rând unei rețele moderne. Rețelele de comunicații din România sunt în cea mai parte de ultimă generație, investițiile operatorilor în modernizarea lor fiind masive și constante. Trebuie însă să ținem cont de două aspecte: unu – în general vitezele mari se ating în aglomerările urbane și doi – evoluția tehnologică este ultra-rapidă și noi trebuie să ținem pasul cu ea. Pentru a continua dezvoltarea lor, este nevoie și de sprijinul statului, prin reglementări care să înlesnească accesul și construirea de rețele de comunicații electronice și infrastructuri fizice asociate acestora", a declarat președintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

Proiectul de lege aprobat astăzi de Guvernul României clarifică și stabilește reguli clare pe baza cărora operatorii vor avea acces pe proprietatea publică sau privată pentru a construi sau întreține rețelele de comunicații electronice și elementele de infrastructură fizică asociate acestora, precum stâlpi, piloni, conducte, canale. O astfel de lege există și acum, din care actualul proiect preia o serie de prevederi, dar acesta este completat prin transpunerea în legislația internă a prevederilor Directivei 2014/61/UE – Directiva pentru reducerea costului dezvoltării rețelelor de comunicații de mare viteză. România va avea astfel o lege completă, menită să susțină și să stimuleze în continuare dezvoltarea infrastructurilor necesare accesului la comunicații electronice de secol XXI.

Această lege va ușura accesul pe diverse tipuri de proprietăți pentru cei care construiesc rețelele de comunicații și va duce dezvoltarea acestora mai ales în zonele în care este cea mai mare nevoie de ele: în mediul rural. Sunt multe proiecte în curs de implementare care au drept obiectiv atingerea țintelor stabilite de Agenda Digitală, iar adoptarea acestei legi într-un interval de timp minim este vitală pentru ca România să poată atinge aceste ținte și cetățenii să beneficieze de avantajele lumii digitale.

Iată, pe scurt, noutățile aduse de prevederile noii legi:

•    Accesul, indiferent de tipul proprietății, se va face doar pe baza unui contract de acces, care va stabili condițiile și tarifele aferente.
•    Tarifele maximale pentru acces pe proprietatea publică (administrată de diverse entități precum consilii locale, consilii județene, autorități centrale, regii autonome) vor fi stabilite de ANCOM.
•    Proiectul reglementează și obligația operatorilor de rețea de a acorda acces la infrastructura fizică pe care o dețin (stâlpi, piloni, conducte, canale, căi ferate, drumuri etc.), aceștia neputând refuza accesul decât din motive obiective și temeinic justificate.
•    Și pentru această categorie, ANCOM va stabili tarife orientative pentru accesul la anumite categorii de infrastructură fizică, de care operatorii de rețea vor trebui să țină cont.