În România se pregătește o investiție de 1 miliard de euro pentru un obiectiv al cărei durată de implementare se va întinde pe aproximativ 4 ani.

Comisia Națională de Prognoză a publicat pe site-ul oficial Studiul de fundamentare pentru autostrada Târgu Neamț – Iași, ce ar urma să fie realizată printr-un parteneriat public – privat (PPP).

După construcția autostrăzii,  beneficiarul privat (firmă) va opera autostrada timp de 2 de ani.

Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km de autostradă parcurși este de 6,3 euro fără TVA, calculată funcție de distanța parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plătește, pentru fiecare 100 km autostradă 8,8 euro fără tva, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte 12,6 euro fără tva. Nivelul taxei poate fi supus indexării, la data de 01 martie a fiecărui an, proporțional cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior.

Tarifele vor fi introduse pe parcursul finalizării tronsoanelor de autostradă . De menţionat că se pot elibera şi abonamente, pe diferite perioade de timp, valoarea acestora urmând să fie determinată în cadrul societăţii de proiect funcţie de intervalul de timp şi categoria de autovehicul.