„Ce pot să vă spun este că pensiile vor crește”, a precizat premierul Ludovic Orban, care a evitat să înainteze un procent.

Anterior, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, declarase, la Realitatea Plus, că unul dintre scenariile luate în calcul de minister este creșterea pensiilor cu 10% de la 1 septembrie. În mai multe rânduri Cîțu a declarat că ministerul Finanțelor va realiza mai multe analize și scenarii pe care le va prezenta premierului, urmând ca decizia majorării pensiilor să fie una politică.

”Este clar acum pentru toată România că Legea pensiilor este un instrument pentru PSD. Niciodată nu au avut în interes să repare niște lucruri. Acum avem dovada, că leagă asta de moțiunea de cenzură. Ce nu spune nimeni de la PSD este că nu găsim sursa de finanțare pe care au lăsat-o, legea a trecut prin Parlament fără sursa de finanțare. Niciodată nu au spus de unde vin banii pentru această creștere. Este clar că avem în față doar un joc politic”, a declarat Florin Cîțu.

Noi contre politice PNL-PSD

”În timp ce noi ne-am luptat cu acesta criză, cei de la PSD nu au făcut altceva decât să caute capital politic. Suntem într-o criză fără proporții, sistemul public din România este greu încercat, a trebui să ajutăm foarte multe sectoare, spitale, oameni. De ani de zile, PSD a pus legi pe hârtie nu a avut bani să le finanțeze și le-a tăiat la rectificate. Miliarde neachitate, mă refer la rambursări de TVA și altele. Trebuie să avem o viziune de ansamblu. Europa se împrumută. Noi am reușit să ne finanțăm de pe piețele internaționale în ciuda tuturor piedicilor pe care le primim din Parlament”, a mai spus ministrul.

Întrebat dacă ia în calcul scenariul potrivit căruia creșterea pensiilor va fi cu un procent de 10%, Florin Cîțu a spus că ia în calcul mai multe secnarii, inclusiv acesta. ”Scenariul despre care am vorbit îl voi prezenta Guvernului cu toate riscurile aferente. Nu doar pentru pensii. Nu trebuie să scoatem din context Legea pensiilor, noi facem pentru toți românii, nu doar pentru un sector. Este un scenariu pe care îl iau în calcul și acesta, dar în contextul tuturor cheltuielilor, am luat în calcul impactul și riscurile aferente”, a precizat Florin Cîțu.

Între timp, PSD a anunțat că va depune o moțiune de cenzură pentru demiterea Guvernului dacă pensiile nu vor crește cu 40%, așa cum prevede legea promovată de fostul ministrul al Muncii, Lia Olguța Vasilescu. „Orice virgulă vor schimba în legea pensiilor publice va fi atacată prin moțiune de cenzură”, a anunțat aceasta.