Vasile Dîncu: Următorul președinte să fie între ce a fost Băsescu, jucător, și ce a fost Iohannis, formal

Președintele Consiliului Național al PSD, sociologul Vasile Dîncu, a afirmat sâmbătă că România trebuie să aleagă la alegerile prezidențiale din acest an un candidat care să reprezinte un echilibru între un președinte jucător, așa cum a fost Traian Băsescu, și un președinte regulamentar, așa cum a fost Klaus Iohannis.

”Am avut un preşedinte jucător, Traian Băsescu. Al doilea preşedinte, Klaus Iohannis, nu a fost un preşedinte jucător. A zis lumea că nu vorbeşte, că nu acţionează, că nu îl interesează, că pleacă prea mult la Sibiu sau în concediu. Nici asta nu a fost bine pentru oameni”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, la emisiunea Insider electoral de la Prima TV.

Dîncu a explicat că Klaus Iohannis a fost un președinte regulamentar care a respectat funcția și nu a încercat să facă mai mult decât a fost necesar.

”Klaus Iohannis a fost un preşedinte regulamentar, un preşedinte care a respectat formal funcţia, care nu a ieşit dintr-o definiţie ideală a funcţiei. Nu a încercat să facă mai mult decât este necesar, decât este prescris în funcţia respectivă. Şi asta ţine de tipul de personalitate şi de tipul de austeritate al etniei, al Transilvaniei, de ardelenism, lucruri de genul acesta. Şi influenţa zonei. Cred că astea sunt lucruri foarte importante pentru noi, pentru oameni”, a subliniat Dîncu.

Vasile Dincu, PSD
SURSA FOTO: Facebook/Vasile Dincu

Să fie un mix între Băsescu și Iohannis

El este de părere că România va trebui să caute un viitor președinte care să reprezinte un echilibru între un lider formal și unul jucător.

”Acum, România ar trebui să caute media între un preşedinte jucător şi un preşedinte formal. Nu cred că se poate face o medie foarte clară, pentru că se schimbă şi condiţiile acum. Avem o ameninţare la estul nostru, avem o perioadă în care Europa se schimbă şi este nevoie de un alt tip de asumare politic. Şi atunci cred că oamenii se vor uita la oferte. Poate că asta va fi cheia acestor alegeri viitoare, proiectele, cu ce proiect vii. Oamenii au ales mai degrabă oameni decât programe. Ion Iliescu a făcut legătura între vechi şi nou, între un preşedintele jucător şi un preşedinte mai formal, mai european în sensul birocraţiei, poate că acum nu vor mai merge pe soluţia eroului salvator şi se vor uita şi pe programe”, a adăugat Dîncu.

Nu crede în surprize

Social-democratul s-a referit și la posibila apariție a unui candidat independent la alegerile prezidențiale, afirmând că este puțin probabil să apară o surpriză la aceste alegeri. De asemenea, Dîncu a negat ideea că întotdeauna dreapta ar câștiga, descriind acest mit ca fiind neadevărat.

Întrebat în emisiunea „Insider electoral” de la Prima TV dacă ar putea apărea un candidat independent care să schimbe complet calculele sau sondajele, Vasile Dîncu a răspuns:

”Este foarte greu să se întâmple asta (…) Este foarte greu să apară o surpriză. Sigur că va fi o surpriză și dacă așteptările noastre privind candidații nu se vor materializa”.

De asemenea, Vasile Dîncu a explicat că un lider nu poate rezista de unul singur și că are nevoie de susținere.

Potrivit lui Dîncu, cea mai mare șansă ar avea un candidat susținut atât de PSD, cât și de PNL, însă, pe de altă parte, spune Dîncu, PNL se pregătește pentru candidatura lui Nicolae Ciucă.

Social-democratul a mai spus că este optimist că de data aceasta candidatul stângii va câștiga alegerile prezidențiale.

Întrebat dacă românii vor vota pentru „răul cel mai mic” sau „binele cel mai mare”, Dîncu a precizat că această practică a dispărut, dar a afirmat că politicienii nu știu cu adevărat ce își dorește publicul.