“Având în vedere solicitarea autorităților din Republica India, transmisă prin Mecanismul European de Protecție Civilă, pentru acordarea de asistență internațională în contextul eforturilor de combatere a pandemiei de COVID-19 și propunerile Institutului Național de Sănătate Publică referitoare la completarea listei țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, luând în considerare propunerea șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, vicepreședinte al Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în sensul acordării asistenței internaționale Republicii India și în conformitate cu prevederile art. 20, lit. f) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005  în considerarea prevederilor art. 81 și art. 20 lit. f) și l), din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare,  în temeiul prevederilor art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată, privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic şi biologic și ale art. 4 alin. (1) lit. c) și g) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărâre.”, potrivit Hotărârii.

India intră pe lista țărilor cu risc

De asemenea, se aprobă acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Republica India, constând în cantitățile de produse prevăzute în anexa la prezenta hotărâre.

Transportul cantităților de produse  se asigură de către Ministerul Apărării Naționale cu o aeronavă din dotare, pe ruta România-India, sub egida Mecanismului European de Protecție Civilă și cu recuperarea a 75% din costul acestuia.

Totodată, se completează lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea aprobată prin Hotărârea nr. 23 din 22.04.2021 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, prin introducerea Republicii India.

Persoanelor care sosesc din Republica India nu le sunt aplicabile prevederile referitoare la persoanele vaccinate și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Documentul poate fi consultat aici.

Sursa foto: Dreamstime