Aurul a devenit extrem de popular în Rusia în acest an! Cererea consumatorilor pentru aur a explodat în primul trimestru din 2021, pentru prima oară, înregistrând un plus de 9% faţă de primul trimestru al anului trecut.

Cetăţenii ruşi au cumpărat aproape 12 tone de aur de la începutul anului

Sunt la mare căutare bijuteriile, monedele, dar şi lingourile de aur. De la începutul acestui an, ruşii au cumpărat 11,8 tone de aur, scriu jurnaliştii de la Izvestia.

Interesul pentru aur a crescut pe fondul volatilității piețelor, plus că metalul prețios este considerat, prin tradiţie, unul dintre activele de protecție, explică Dmitri Enukov, director al Departamentului pentru dezvoltarea soluțiilor de investiții și afaceri premium al Rosbank.

Pe termen mediu, cetăţenii ruşi vor continua să fie atraşi de investiţiile în aur, mai spune acesta.

O altă explicaţie pentru apetitul crescut al ruşilor pentru metalul preţios ar putea fi devalorizarea economiei din Rusia.

Interesul pentru metalul preţios a început să urce uşor încă de anul trecut

Fondul Bunăstării Naționale (FNB) a renunțat la dolarul american în structura sa, care, până la acel moment, a reprezentat 35 de procente. Activele denominate în moneda Statelor Unite au fost vândute la începutul lunii iulie.

Ministerul rus de Finanţe a transmis atunci: “Ca urmare a acestor operațiuni, din structura mijloacelor FNB a fost exclus dolarul, ponderea lirei sterline s-a redus la cinci procente, cota euro și cea a yuanului chinez au fost majorate la 39,7 procente și, respectiv, la 30,4 procente, în timp ce ponderea aurului a atins 20,2 procente.”

În 2020, comparativ cu anul 2019, cererea cu amănuntul de aur a crescut în Rusia cu 37%. Oamenii au cumpărat circa 5 tone de aur în timpul pandemiei, faţă de 3,7 tone în anul anterior. Atunci, tendinţa era explicată prin creșterea prețului metalelor prețioase, deprecierea monedei naționale și incertitudinea geopolitică.

Sursă foto: Dreamstime