Lovitură grea pentru regimul lui Vladimir Putin! Mii de milionari îi întorc spatele ţarului de la Kremlin şi părăsesc Rusia.

Milionarii ruşi vor emigra în masă în acest an

Potrivit unei analize a datelor privind migrația, peste 15.000 de milionari ruşi ar putea părăsi ţara doar în anul 2022.

Cetățenii bogați întorc spatele regimului lui Vladmir Putin după declanşarea conflictului din Ucraina, notează jurnaliştii britanici de la The Guardian.

Circa 15% dintre rușii cu active pregătite în valoare de peste 1 milion de dolari ar urma să emigreze până la finele anului în curs, potrivit estimărilor bazate pe datele privind migrația realizate de firma Henley & Partners.

„Prăbușirile majore ale unei țări au fost de obicei precedate de o accelerare a emigrării persoanelor bogate”

Firma cu sediul la Londra este un intermediar între super-bogații din lumea întreagă și țările care le vând cetățenia.

„Rusia [are] o hemoragie de milionari. (…) Persoanele înstărite au emigrat din Rusia într-un număr în creștere constantă în fiecare an în ultimul deceniu, un semn de avertizare timpurie cu privire la problemele actuale cu care se confruntă țara.

Din punct de vedere istoric, prăbușirile majore ale unei țări au fost de obicei precedate de o accelerare a emigrării persoanelor bogate, care sunt adesea primele care pleacă, deoarece dispun de mijloacele necesare pentru a face acest lucru”, afirmă Andrew Amoils, șeful departamentului de cercetare al New World Wealth, care a compilat datele pentru Henley.

42% din milionarii Ucrainei vor pleca şi ei din ţară

Totuşi, din acest punct de vedere, Ucraina va suferi cea mai mare lovitură.

Datele indică faptul că Ucraina va suferi cea mai mare pierdere de persoane cu avere netă mare (HNWI) ca proporție din populația sa.

Mai exact, 2.800 de milionari ucraineni, respectiv 42% din toți HNWI din ţara vecină, ar urma să emigreze în acest an.

Care vor fi destinaţiile preferate? SUA şi Marea Britanie nu mai sunt cap de listă

De obicei, bogaţii lumii aleg să se mute în Statele Unite și Marea Britanie. De această dată însă, Henley & Partners consideră că Emiratele Arabe Unite va deveni destinația numărul unu pentru emigranții milionari.

„Marea Britanie și-a pierdut coroana de centru de bogăție, iar SUA se estompează rapid ca magnet pentru bogații lumii, fiind de așteptat ca Emiratele Arabe Unite să le depășească prin atragerea celor mai mari fluxuri nete de milionari la nivel global în 2022”, se arată în raportul Henley, care se bazează pe „urmărirea sistematică a tendințelor de migrare a averilor private internaționale”.

Circa 4.000 de HNWI ar urma să se stabilească în Emiratele Arabe Unite până la sfârșitul anului, devansând Australia, care se așteaptă să atragă aproximativ 3.500, Singapore (2.800) și Israel (2.500).

Se așteaptă, de asemenea, ca un număr mare de milionari să se mute în ţările cunoscute şi drept „cele trei M”, adică Malta, Mauritius și Monaco.