Rusia a recunoscut miercuri că numărul deceselor sale asociate COVID-19 este în realitate de 70.921, cu 27,4% mai multe faţă de bilanţul oficial publicat anterior, transmite agenţia EFE.

”Aceşti 70.921 de oameni au murit direct din cauza COVID-19, (diagnostic) confirmat oficial şi care nu stârneşte nicio îndoială”, în timp ce alte 45.109 persoane infectate cu noul coronavirus au decedat din cauza altor boli, cum ar fi patologii ale sistemului cardiovascular, endocrin sau respirator, a declarat vicepremierul Tatiana Golikova la postul public Rossiya.

Precizările sale vin după ce săptămâna aceasta institutul naţional de statistică Rosstat a anunţat o creştere dramatică a numărului de decese în primele 11 luni ale anului 2020, cu 13,9% mai multe faţă de perioada similară de anul trecut, ceea ce a alimentat suspiciunile deja existente asupra datelor oficiale despre victimele pandemiei.

Rusia, ţară unde peste trei milioane din cei circa 145 de milioane de cetăţeni au fost infectaţi cu noul coronavirus, a început campania de vaccinare şi estimează că până joi vor fi deja livrate peste un milion de doze din vaccinul Sputnik V.

Legea anti-agenți străini, promulgată în Rusia

Miercuri, 30 decembrie, Vladimir Putin a promulgat legea care permite declararea drept „agent străin” a persoanelor fizice care îndeplinesc următoarele criterii. Sunt vizate persoanele care se dedică activităţilor politice în favoarea altor state şi primesc finanţare din străinătate, în unele cazuri fiind vorba inclusiv despre jurnalişti.

Documentul, publicat pe portalul de informaţii juridice al Rusiei, stabileşte că persoanele fizice şi organizaţiile sociale incluse în registrul agenţilor străini vor trebui să informeze „minimum o dată la şase luni” Ministerul de Justiţie din Rusia cu privire la activităţile şi finanţarea primită din exterior.

Ce permite legea promulgată recent de Vladimir Putin

Potrivit documentului, legea permite declararea drept agenţi străini a jurnaliştilor din alte ţări acreditaţi în Rusia care realizează activităţi „incompatibile cu activitatea profesională”, precum şi a organizaţiilor sociale care realizează „activităţi politice”. Legea permite etichetarea drept agenţi străini a corespondenţilor străini dacă acţionează „în slujba altei ţări, a organelor de stat”.

În prezent, lista reprezentanţilor presei care operează ca „agenţi străini” în Rusia include 10 mass media şi o organizaţie, printre care postul Vocea Americii, şi mai multe portaluri.

Cu toate că legea intră în vigoare „din momentul publicării”, adică din această miercuri, încă de luni au fost declarate „agenţi străini” cinci persoane fizice – trei jurnalişti şi doi activişti – toate cunoscute pentru criticile formulate la adresa preşedintelui Vladimir Putin.