Potrivit unui comunicat transmis de Romsilva, instituția va planta în cursul campaniei de împăduriri de primăvară circa 20 milioane de puieţi forestieri, acţiune care va duce la regenerarea naturală a 6.015 de hectare de fond forestier şi la împădurirea a altor 3.115 de hectare.

Srusa citată mai precizează că acţiunile de plantare marchează debutul Lunii Plantării Arborilor, pe data de 15 martie. Totodată, se pare că pe fondul pandemiei de coronavirus, acțiunile de împădurire cu voluntari s-au redus semnificativ, urmând să fie reluate în momentul în care situația sanitară va permite acest lucru.

„Luna Plantării Arborilor este organizată, în fiecare an, între 15 martie şi 15 aprilie, în conformitate cu prevederile Codului Silvic, în această perioadă fiind realizate lucrări de împăduriri, acţiuni de popularizare şi educare, iar administratorul pădurilor proprietatea publică a statului pune la dispoziţia celor interesaţi puieţii forestieri necesari acţiunilor de împăduriri şi asigură sprijinul logistic pentru acţiunile voluntarilor.

În acest an, pe fondul pandemiei provocată de virusul SARS CoV-2, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a redus semnificativ acţiunile de împăduriri cu voluntari şi cele de educaţie forestieră, acestea urmând a fi reluate când condiţiile sanitare vor permite acest lucru”, informează instituţia.

Peste 6.000 de hectare vor fi renegerate

Datele oficiale arată că Romsilva va planta în cursul campaniei de împăduriri de primăvară circa 20 milioane de puieţi forestieri. Mișcarea făcută de instituție va duce la regenerarea naturală a 6.015 hectare fond forestier şi la împădurirea a altor 3.115 hectare.

Totodată, pe 1.439 hectare vor fi efectuate lucrări de completări şi pe alte 132 de hectare, în care plantaţiile au fost afectate de calamităţi, vor fi efectuate lucrări de refacere.

De menționat ese faptul că, pe tot parcursul anului 2021, RNP – Romsilva a anunţat că va regenera pe durata campaniilor de împăduriri de primăvară şi toamnă 12.670 de hectare, din care 8.037 de hectare prin regenerări naturale şi 4.633 de hectare prin lucrări de împăduriri.  În ceea ce privește prețul lucrărilor de regenerare a fondului forestier proprietatea publică a statului din acest an, ele vor fi făcute în urma unei investiţii de 199,2 milioane lei.

În ultimii cinci ani, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 75.401 hectare fond forestier de stat, 48.163 hectare prin regenerări naturale şi 27.238 hectare prin lucrări de împăduriri, fiind plantaţi în acest interval 151,66 milioane puieţi forestieri, cu o investiţie totală de 665,6 milioane de lei.