Marele Fond al Loteriei din Marea Britanie a plătit aproape cinci milioane de lire sterline (5,8 milioane de euro) pentru ca romii să-şi poată construi tabere ilegale şi să beneficieze de consiliere şi servicii în aceste locaţii, informează Daily Mail, în ediţia electronică.

Printre proiectele finanţate pentru aceşti nomazi figurează un program menit să ajute grupurile din zona East Midlands „să înţeleagă mai bine şi să se implice într-o manieră semnificativă în politicile de planificare urbană”.

Sumele au fost alocate persoanelor care lucrează la un astfel de proiect pentru „organizarea de seminarii şi forumuri” la care nomazii să aibă posibilitatea de a „se implica alături de planificatori şi cei care elaborează politici”.

Romii din alte zone ale Marii Britanii au beneficiat de consiliere pentru a şti cum să solicite o locuinţă şi asistenţă socială şi au primit consiliere media pentru a câştiga susţinerea locuitorilor din zonele rurale.

Britanicii care se consideră intimidaţi de grupurile de nomazi vor afla cu surprindere că nomazii dintr-o suburbie a Londrei au beneficiat şi de consiliere pentru fermitate, menţionează Daily Mail. În total, Marele Fond al Loteriei britanice a plătit în astfel de scopuri 4,7milioane de lire sterline (5,47 milioane de euro) din 2004 până în prezent.

Opoziţia conservatoare consideră detaliile referitoare la această finanţare drept o nouă dovadă a faptului că laburiştii, aflaţi la putere, au continuat în secret o politică de extindere a numărului taberelor de nomazi pe întreg teritoriul Marii Britanii, adesea împotriva voinţei populaţiei locale.

SURSA: Mediafax