Conform unui comunicat al asociaţiei, reprezentaţii ROMEPS au avut luni o întâlnire cu cei ai ministerului şi ai AFM, în completarea demersurilor făcute de ROMEPS, prin care atrage atenţia că pe lista materialelor ecologice aferentă programului "Casa Verde", elaborat de Ministerul Mediului, se găsesc produse de izolaţie care pot afecta sănătatea. 

"Am discutat despre programul 'Casa Verde' atât cu secretarul de stat Raul Pop, cât şi cu reprezentanţi din conducerea Administraţiei Fondului de Mediu. Rămânem fideli dezideratului nostru, acela de a pune la dispoziţia autorităţilor expertiza noastră şi de a ne exprima clar şi cu fermitate poziţia faţă de forma actuală a proiectului. Credem că atunci când vorbim despre materiale prietenoase cu mediul trebuie să ne asigurăm şi că soluţiile sunt sustenabile. Reprezentanţii Ministerului şi-au luat angajamentul de a revizui anumite aspecte şi mai ales de a transparentiza criteriile de selecţie a materialelor eligibile. Este important ca, indiferent de materialul termoizolant despre care vorbim, să luăm în calcul sistemul compozit şi tehnologia folosită", a declarat Florin Hahui, preşedinte ROMEPS. 

Delegaţia ROMEPS a prezentat studii care relevă că anumite materiale, prezente pe lista celor eligibile în program, au o toxicitate extrem de ridicată sau conţin substanţe cu potenţial cancerigen încă de la faza de procesare şi până la punerea în operă ca termosistem. 

"Ne-am asumat încă de la început că demersurile noastre vor avea mereu ca scop informarea şi educarea beneficiarilor cu privire la alegerea produselor optime pentru termoizolaţie. Susţinem raţiunea din care a fost creat acest program, aceea de a proteja mediul şi de a creşte totodată eficienţa energetică. Avem încrederea că discuţiile de astăzi se vor concretiza prin soluţii tehnice care să răspundă tuturor cerinţelor de mediu şi sustenabilitate", a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS. 

Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) a fost înfiinţată în anul 2004, din 2011 activând sub aceasta denumire şi are în prezent 13 membri – Arcon, Austrotherm, Congips, Euroconf Impex, Firos, Hirsh Porozell, Isopor, Masterplast, Mecatronics, Mindo, Onebrand, Plastics Europe si Swisspor.

AGERPRES