Preşedintele Senatului nu susţine introducerea paşaportului de vaccinare şi crede că România nu va adopta măsura respectivă.

„Nu cred că vom trece la acest paşaport COVID-19. Personal, nu susţin un asemenea demers”, a transmis Anca Dragu la Antena 3.

În ce măsură vom scăpa rapid de pandemie

De asemenea, aceasta a subliniat că fiecare persoană este responsabilă, inclusiv în ceea ce privește vaccinarea.

„Cred că fiecare dintre noi este responsabil şi, ca atare, această responsabilitate înseamnă inclusiv să ne vaccinăm şi să luăm toate măsurile privind mască, distanţare, aşa mai departe şi pe măsură ce vom avea un număr cât mai mare de persoane vaccinate cred că vom putea considera pandemia spre final.

De fapt, asta este miza în toată această discuţie economică, în ce măsură vom scăpa rapid de pandemie, până după jumătatea anului, să zicem că avem un număr însemnat de populaţie deja vaccinat, şi în România şi în alte ţări europene, astfel încât activitatea economică să îşi reia cursul normal”, a explicat preşedintele Senatului.

Decizia va fi luată la nivel european

Decizia privind introducerea unui paşaport de vaccinare va fi luată la nivel european, a transmis ministrul Sănătății. În acest context, Vlad Voiculescu subliniază că orice avantaj care ar putea să survină de pe urma vaccinării este secundar celui principal.

„Este o decizie care va fi luată la nivel european. Cred că vaccinurile ajută şi cred că acesta este motivul principal pentru care le promovăm. Dacă asta se va concretiza într-un paşaport de vaccinare sau într-o altă formă – evident, care să sublinieze ceea ce am spus, că vaccinurile ajută -, este o întrebare la care răspunsul va fi unul european”, a răspuns Voiculescu.

De asemenea, ministrul a adăugat că acest paşaport nu are legătură cu decizia românilor de a se vaccina.

„Eu cred că decizia de vaccinare a fost luată de cei mai mulţi români. Eu ştiu foarte multe persoane care fie s-au vaccinat deja, fie abia aşteaptă să fie vaccinate. Ştiu foarte puţine persoane care să-şi pună problema: mă vaccinez sau nu mă vaccinez, dacă mi se dă ceva sau dacă am un avantaj sau altul. Cred că orice avantaj care ar putea să survină de pe urma faptului că eşti vaccinat este secundară celui principal, şi anume acela că rămâi sănătos şi îi protejezi şi pe ceilalţi”, a explicat ministrul Sănătății.

Sursa foto: Dreamstime