SUA sunt interesate să investească în România

România devine o super putere! Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat vineri, 8 decembrie 2023, că autoritățile americane sunt extrem de interesate de Marea Neagră.

SUA ar vrea să facă investiții în zona respectivă. Pe scurt, o șansă enormă pentru Portul Constanța.

„Facem azi ședința de Guvern după vizita desfășurată în Statele Unite, una extrem de importantă deoarece am reușit să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane din această regiune a Europei.

Există potențial major pentru investiții americane în domenii precum energia și tehnologiile digitale, iar interesul strategic al SUA față de zona Mării Negre înseamnă și o șansă enormă de dezvoltare pentru Portul Constanța. Avem acum datoria să concretizăm aceste oportunități fără precedent!”, a spus, vineri, premierul României.

Portul Constanța este unul dintre cele mai mari și importante porturi maritime din România.  Portul Constanța este unul dintre cele mai mari porturi la Marea Neagră și este format din două părți principale: Portul Constanța Nord și Portul Constanța Sud. Are o capacitate semnificativă de manipulare a diferitelor tipuri de mărfuri, inclusiv vrac solid, vrac lichid, containere și mărfuri generale.

Portul dispune de facilități moderne și echipamente de manipulare a mărfurilor, inclusiv terminale specializate pentru diverse tipuri de mărfuri. Există facilități pentru manipularea containerelor, cu conexiuni feroviare și rutiere eficiente pentru transportul de mărfuri către și dinspre port.

Portul Constanța joacă un rol strategic în comerțul internațional și tranzitul mărfurilor între Europa, Orientul Mijlociu și Asia. De-a lungul timpului, portul a servit ca un important centru de tranzit și distribuție pentru mărfurile care ajung în Europa de Est și în țările învecinate. Are conexiuni bune cu rețeaua de transporturi internaționale, inclusiv autostrăzi și căi ferate care facilitează transportul eficient al mărfurilor.

Are o importanță strategică atât pentru economia României, cât și pentru regiunea înconjurătoare, contribuind semnificativ la dezvoltarea economică și la facilitarea comerțului internațional.

Securitatea în Marea Neagră, prevăzută în bugetul SUA

În timpul vizitei sale în SUA, Marcel Ciolacu a vorbit despre bugetul pentru apărare al SUA. Pentru prima dată în istoria României, securitatea la Marea Neagră a fost inclusă în acest buget, reprezentând un pas semnificativ pentru întreaga regiune.

„În acest moment se votează bugetul Apărării Statelor Unite, unde pentru prima dată este prinsă securitatea la Marea Neagră. Normal că ne dorim să fie prins și acest proiect, deja convenit de Congresul SUA și invocat și în cadrul Summitului de la Vilnius de către președintele Biden”, a declarat, marți, Marcel Ciolacu.

A subliniat relevanța acestui moment. Potrivit lui, această decizie este în concordanță cu sprijinul pe care România îl oferă în contextul dificil al regiunii.

„Aceasta este o realizare semnificativă pentru noi și pentru securitatea regională. Sunt bucuros că toți congresmanii cu care m-am întâlnit au înțeles situația dificilă prin care trece România, având graniță cu războiul”, a adăugat premierul României.