Care sunt cauzele scumpirii electricităţii din ultima perioadă în România?

Future Energy Leaders (FEL) România, programul de tineret al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei (CNR-CME), în parteneriat cu Asociaţia Energia Inteligentă, a realizat o analiză în acest sens, iar printre cauzele principale ce a dus la această majorare se numără preţul certificatelor de CO2 şi cel al gazelor, precum şi revenirea la consumul industrial dinainte de pandemie.

Principalele concluzii ale analizei

Începând cu 1 iulie 2021, preţurile la consumatorii finali au înregistrat o creştere. În esenţă, unele dintre principalele motive generatoare a situaţiei din prezent se înscriu pe următoarele coordonate: variaţia preţului înregistrat pe bursa zilnică de energie (conform Operatorului Pieţei de Energie Electrică şi Gaze Naturale (OPCOM) – Piaţa pentru Ziua Următoare (PZU)) în anul 2021 (ianuarie – iunie) vs. 2020 este de +181%; fluxurile transfrontaliere de import de energie au înregistrat o creştere de 23,1% în 2020 vs. 2019.

Un alt factor este creşterea accelerată a preţului emisiilor de CO2. Certificatele de emisii se tranzacţionează la peste 55 de euro, de la o medie de 24 de euro. Sectorul energetic este cel mai afectat.

În plus, gazele naturale au înregistrat o scumpire continuă, iar gigantul rus Gazprom anunţă un preţ cu peste 50% mai ridicat decât cel de anul trecut, transmite Agerpres.

Mai există şi alte cauze care au influenţat această piaţă, precum reconfigurarea ecuaţiei geopolitice regionale prin decizia Federaţiei Ruse de a renunţa la ruta ucraineană de transport pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Europei, dar şi revenirea la cote normale a consumului industrial pe plan naţional odată cu ridicarea restricţiilor luate de autorităţi în contextul COVID-19.

“Liberalizarea nu creşte sau scade preţul – ci doar stabileşte premisele pentru a reflecta în mod fidel starea şi dinamica înregistrată de sectorul energetic”

“Consumatorii români se confruntă cu o creştere a preţurilor la toate formele de energie. În mod greşit aceasta este pusă pe seama liberalizării pieţelor de energie. Trebuie să respingem categoric această ipoteză – Liberalizarea nu creşte sau scade preţul – ci doar stabileşte premisele pentru a reflecta în mod fidel starea şi dinamica înregistrată de sectorul energetic.

Preţul energiei de astăzi este costul pe care-l generează situaţia din sectorul energetic, caracterizat, pe de-o parte de un deficit de generare, iar pe de altă parte de o politică deficitară sub aspectul promovării resurselor de gaze naturale autohtone”, spune Dumitru Chisăliţă, preşedinte al Asociaţiei Energia Inteligentă.

“Ca urmare a creşterii preţului de achiziţie a energiei, în contextul liberalizării pieţelor, există posibilitatea ca această scumpire să fie asociată de către actori ai sectorului energetic, între care şi consumatorii finali, cu o decizie strict comercială a producătorilor/furnizorilor de energie şi gaze naturale de maximizare a câştigurilor înregistrate.

Analizând influenţele din piaţă, constatăm că situaţia este mult mai complexă, obiectivă şi cu implicaţii la nivelul economiei naţionale. De aceea, este important să înţelegem fenomenul, să identificăm cauzele şi să informăm stakeholderii despre importanţa solidarităţii lor în faţa acestei provocări comune”, spune şi Adrian Vintilă, Communication & Media Manager FEL România.

Cum poate fi atenuat impactul asupra consumatorilor finali?

Potrivit FEL România, pe termen scurt, trebuie luate măsuri precum continuarea campaniei de informare a consumatorilor finali pentru a încuraja identificarea celor mai avantajoase condiţii de preţ şi de livrare; urgentarea demersurilor de identificare şi clasificare a consumatorilor vulnerabili, cu accent pe implementarea unor măsuri pentru creşterea performanţei energetice a fondului de locuinţe; încurajarea producerii de energie electrică în regim de prosumator prin programe naţionale de tip suport – exemplu, Casa Verde Fotovoltaice.

Pe termen mediu, măsurile ţin de îmbunătăţirea portofoliului de servicii oferite de operatorii depozitelor de înmagazinare, prin introducerea posibilităţii de a înmagazina gaze naturale în baza unui profil multianual şi acordarea unor discounturi; urgentarea emiterii legislaţiei aferente exploatărilor din Marea Neagră, producţia prognozată din arealul pontic, fiind de natură a echilibra raportul între cererea şi oferta regională de gaze naturale pe termen mediu şi lung; simplificarea procesului de a deveni prosumator din punct de vedere legislativ.

Pe termen lung, este necesară securizarea unor proiecte energetice strategice de investiţii prin PNRR, menite a soluţiona criza de generare a energiei electrice pe plan local; pregătirea rundei a XI-a de concesiunim necesară identificării unor noi perimetre cu potenţial petro-gazier.