În Europa Centrală şi de Est, CMA consideră Ucraina (locul 7) cea mai riscantă ţară, urmată de Ungaria (9), Croaţia (11), România (16), Bulgaria (20), Slovenia (21), Lituania (24), Letonia (25), Slovacia (26), Turcia (29), Rusia (30), Polonia (31), Austria (35), Estonia (45) şi Cehia (46).
Astfel, de la 4,2 puncte procentuale, costul de asigurare la default (CDS – Credit default swap) al titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani a crescut la 4,45 puncte procentuale. Această majorare implică o creştere a costului de asigurare a unei datorii de zece milioane de dolari a României de la 420.000 de dolari, la 445.000 de dolari.

CDS-ul determină randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane şi influenţează costul finanţării externe pentru companii şi bănci.

Probabilitatea cumulativă de default a României a urcat de la 26,2% în trimestrul al treilea la 27,3% în trimestrul al patrulea, se arată în raportul CMA citat de Mediafax.
România nu este singura ţară care a înregistrat o creştere a costurilor de asigurare a datoriilor, aproape toate ţările urmând aceeaşi tendinţă în perioada foarte volatilă pe pieţele financiare din noiembrie.

Conform aşteptărilor, Grecia a rămas cea mai riscantă ţară din lume, poziţie pe care a ocupat-o pe parcursul întregului an. Grecia a avut în trimestrul al patrulea un CDS de 84,53 puncte procentuale şi o probabilitate cumulativă de default de 93,8%.

La polul opus, cel mai sigur stat din lume a rămas Norvegia, cu o probabilitate de default de 3,9% şi un CDS de 0,45 puncte. Ea este urmată de SUA, Elveţia, Suedia, Finlanda, Australia, Hong Kong, Noua Zeelandă, Marea Britanie şi Germania.

Topul celor mai riscante zece ţări, după Grecia, este completat de Portugalia, Pakistan, Venezuela, Argentina, Irlanda, Ucraina, Egipt, Ungaria şi Italia.

Mai sigure decât România sunt considerate şi Croaţia, India, Spania, Dubai şi Liban, în timp ce după România se plasează Irak, Vietnam, Islanda şi Bulgaria, pe locul 20, cu un CDS de 4 puncte procentuale şi o probabilitate de default de 25,2%.