Fostul ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, vine cu o serie de precizări controversate. Acesta susține că statele UE cu rate de imunizare care depășesc 70%, precum Danemarca, manifestă îngrijorare cu privire la români și bulgari, care ar putea să întrețină în continuare pandemia, din cauza procentului mic de oameni vaccinați.

Totodată, el a mai adăugat faptul că România numără paturile de la Terapie Intensivă fără a face eftoruti pentru ca acestea să nu fie umplute. Nelu Tătaru susține în același timp că numărul infectărilor din țară este mult mai mare decât cele raportate.

„Numărăm paturile, dar fără să facem nimic să nu umplem aceste paturi. Numărul de cazuri exact nu-l știe nimeni, avem faptul că testările se pot face și acasă, cu teste luate din farmacii, faptul că se pot face forme și mai ușoare de boală, iar unii nu le mai declară. Avem și în acest moment mai multe cazuri, dar lumea începe să trateze aceste cazuri ca pe o gripă sau sunt la siguranța celor care poate s-au vaccinat sau celor care au trecut prin boală,”, a declarat Nelu Tătaru.

Întrebat dacă în prezent suntem, de fapt, la 10.000 de cazuri, Tătaru a răspuns că cu siguranță România nu este la 40.000 de infectări. Fostul ministru a făcut referire și la regulile impuse de autorități, inclusiv vaccinul pe care foarte mulți români le evită.

În acest context, Nelu Tătaru susține că pandemia nu se va termina decât atunci când 70% dintre persoane se vor imunica sau vor trece prin boală.

„Dincolo de ce discutam anul trecut, dinstanțare, mască, dezinfectant, avem ceva ce n-am avut anul trecut, avem vaccinul. Încă jucăm după regulile de anul trecut, dar uităm vaccinul. La începutul verii trecute număram lunile și întrebam când apare vaccinul. La începutul anului trebuia să respectăm rândul la vaccinare. N-o să terminăm această pandemie dacă nu ajungem la un grad de imunizare de 60-70%. Imunizarea o putem face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. Multi dintre cetățenii noștri aleg să treacă prin boală”, a mai precizat fostul ministru al Sănătății.

Europa, îngrijorată de statele cu puține persoane vaccinate

De cealaltă parte, Europa începe să vadă și ea cu alți ochi țările cu rate mici de vaccinare. Potrivit fostului ministru, există state europene cu o rată de vaccinare ridicată, precum Danemarca, țară care se teme că ceilalți comunitari, adică românii și bulgarii, ar putea să întrețină pandemia, boala.

„State europene, prin introducerea unor restricții, au ajuns la rate de imunizare de 60, 70, chiar 80%. Noi în acestem momente mergem pe aceleași discuții antivaccinare, bagatelizăm tot ce înseamnă pandemie, dar în același timp nu luăm în calcul că avem un corp medical care este în această situație de doi ani de zile. Spuneam că în 2022 va fi un an de ieșire din pandemie, ca abia în 2023 să trăim normal”, a declarat Tătaru, la Digi24.

Întrebat dacă există posibilitatea ca țările care au rată de vaccinare de 80%, Portugalia, Spania să scape de pandemie și România să o aibă în continuare, acesta a răspuns că un exemplu este studiul din Danemarca.

Totodată el a mai adăugat că nu este exclus ca în curând în România să apară din nou restricțiile.

„Vedeam un studiu din Danemarca, țară care ajunsese la 72% rată de vaccinare, și își făceau griji de ceilalți comunitari, românii și bulgarii, care ar putea să întrețină această pandemie. Sunt discuții și sunt studii pe care fiecare stat și le face, dar restricțiile nu vor întârzia să apară”, a mai adăugat el.