Un galon de benzină premium costă 4,92 de euro, în timp ce venitul mediu zilnic este de circa 22,5 euro. Astfel, pentru cumpărarea a aproape patru litri de benzină, un român trebuie să plătească 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.

În ceea ce priveşte preţul litrului de benzină, acesta se situează la 1,3 euro, scăzând cu 17% în ultimele şase luni în România, potrivit datelor Bloomberg.

Citiți și: Prăbușirea prețului petrolului aduce prețurile practicate de Petrom la nivelul celor din mai 2013

România se clasează pe locul 29 în rândul ţărilor luate în considerare de analiza Bloomberg, după preţul litrului de benzină. Ţinând cont însă şi de salarii, România se plasează în clasamentul denumit "suferinţă la pompă", pe locul 11 în rândul celor 61 de state analizate.

Topul ţărilor cu cele mai mari preţuri la benzină este condus de Norvegia, unde un litru de benzină costă 1,96 de euro, fiind urmată de Turcia – 1,79 euro şi Hong Kong, cu 1,72 euro pe litru.

În funcţie de preţ, România se află între Croaţia – 1,31 euro pe litru aflată pe locul 28 şi Chile cu 1,26 euro pe litru, locul 30. Preţul unui litru de benzină este mai mic decât în România în ţări ca Lituania – 1,29 euro pe litru şi Estonia – 1,21 euro pe litru. În schimb, în Cehia – 1,33 euro pe litru, Grecia – 1,5 euro pe litru, Slovacia şi Slovenia – 1,42 euro pe litru, benzina costă mai mult decât în România.

Organizat după "suferinţa la pompă", clasamentul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpărarea unui litru de benzină este necesară o treime din venitul mediu zilnic, care se situează la 3,55 dolari.

Ţările care completează top zece sunt India, Filipine, Indonesia, Turcia, Thailanda, Bulgaria, Africa de Sud, Nigeria şi China.

În Bulgaria, un litru pe benzină costă 1,19 euro, mai puţin decât în România, însă clasarea pe poziţia a şaptea în topul "suferinţei la pompă" este determinată de venitul mediu zilnic de 16,9 euro. Astfel, pentru cumpărarea unui litru de bezină, un bulgar plăteşte 7,07% din venitul dintr-o zi.

Preţul unui litru de benzină în Ungaria este 1,23 de euro, un ungur acoperind această sumă cu 4,25% din venitul mediu pe zi. Ungaria se află pe locul 16.

Venezuela ocupă ultima poziţie în ambele topuri, cu un preţ de 0,01 euro pe litru de benzină. Ultima dată când guvernul a încercat să reducă subvenţiile pentru benzină, în 1989, au avut loc revolte în urma cărora au murit sute de oameni.

Clasamentul The Bloomberg Gas Price Ranking analizează 61 de ţări, luând în calcul preţul mediu al benzinei şi "suferinţa la pompă", care măsoară procentul din venitul mediu zilnic necesar pentru cumpărarea unui litru de benzină sau a unui galon de benzină. Datele sunt valabile pentru trimestrul al patrulea din acest an.

Citiți și: Ponta: Accizele rămân la fel în 2015. Conform legii ar fi trebuit să scadă