Avertizare meteo ANM! Furtunile fac prăpăd în țară! S-a emis cod portocaliu

Potrivit meteorologilor a fost emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. Codul intră în vigoare vineri, la ora 10:00, și va expira la ora 19:00.

În intervalul menționat, local în Muntenia, Moldova și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, averse torențiale și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

ANM a emis și un avertisment de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Codul a intrat în vigoare vineri, la ora 10:00 și va fi valabil până la ora 19:00.

În Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și în cea sudică a Moldovei, precum și în Carpații de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale, vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 30…40 l/mp și pe alocuri 50…60 l/mp.

Avertizări valabile până sâmbătă

Un cod galben și unul portocaliu, emise de ANM, sunt valabile până sâmbătă, astfel: cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în perioada 06 august, ora 19:00 – 07 august, ora 10:00. În intervalul menționat, local în estul Munteniei și sudul Moldovei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 25…30 l/mp.

Codul portocaliu este valabil în intervalul 06 august, ora 19:00 – 07 august, ora 10:00. 06 august, ora 19:00 – 07 august, ora 10:00.

Un nou val de căldură în luna august

Meteorologii au venit și cu prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Urmează două săptămâni cu temperaturi mai mari decât cele normale, iar la finalul lunii august vremea se mai răcorește. Potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie, valorile termice încep să scadă din săptămâna 23 – 30 august, mai ales în nordul și estul țării.

La începutul lunii, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice acestei perioade, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. Pe la mijlocul lunii, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile sud-vestice. La finalul lunii, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în regiunile nordice și estice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Sursa foto: Dreamstime