Ploile și instabilitatea atmosferică continuă!

Potrivit informațiilor transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), jumătatea de est a ţării și anumite locații montane vor avea parte de averse însemnate cantitativ, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină în intervalul luni, ora 10:00, până miercuri dimineaţa la ora 10:00.

Astfel, ploile vor avea şi caracter torenţial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi, pe arii restrânse, 25-.50 l/mp.

De asemenea, duminică este Cod portocaliu de ploi abundente în Constanţa şi Tulcea şi Cod galben în alte 29 de judeţe şi în Municipiul Bucureşti.

Ploile au făcut dezastru în țară

Amintim că ploile au făcut ravagii în Bacău, Argeș și Dâmbovița. Mai multe case au fost inundate, oamenii având nevoie de ajutorul pompierilor pentru a scoate apa din case și curți. Din păcate, culturile au avut și ele de suferit din cauza șuvoaielor și a căderii de grindină.

O ploaie de numai cinci minute, cu grindină cât bobul de mazăre, a făcut ravagii în județul Bacău. Agricultorii vor rămâne și anul acesta fără culturi, având în vedere precipitațiile cu care ne confruntăm. Anul trecut, culturile au fost distruse de secetă. Cantități prea mari de apă cad într-un timp prea scurt și nu fac decât să inunde culturile.

Locuitorii din județul Dâmbovița au avut parte de un scenariu asemănător. Gospodăriile au fost inundate, iar grădinile au fost distruse de șuvoaie. Localnicii din Răzvad povestesc că a plouat foarte mult într-un timp foarte scurt. Curțile și grădinile lor sunt sub ape. Pompierii au acționat cu mai multe motopompe, însă misiunea lor a fost extrem de dificilă.

Sursa foto: Dreamstime