Un medic celebru aruncă bomba despre COVID-19, indicând care e diferența dintre noul coronavirus și gripa sezonieră.  „Nu vin vremuri ușoare!”, a atenționat acesta, explicând însă că există și o soluție pentru a diferenția cele două stări de sănătate.

Cel care a dat detalii este vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. El a arătat că ”secretul” pentru a bloca răspândirea infecției cu coronavirus este testarea în masă și ancheta epidemiologică pentru toate persoanele găsite pozitive.

În opinia sa, este extrem de greu să facem diferența între gripă și coronavirus doar pe baza simptomatologiei. Cu toate acestea, singura metoda prin care putem afla dacă suntem infectați cu noul SARS CoV-2 este testarea.

„Vine sezonul rece, virusurile gripale, va trebui să facem diferența dintre COVID-19 și gripa sezonieră. Cum o putem face? Simptomatologia este identică, cel puțin în primă fază. Nici măcar absența gustului și a mirosului nu sunt extrem de relevante, pentru că se regăsește la doar 40% din cazurile cu COVID. Și atunci, ca să le testăm, ce să facem?! Testare. Trebuie să sărim și peste acel obicei de a amâna apelarea la un specialist, din convingerea că e ceva ce trece rapid.

Ca să poți testa, trebuie să ai o capacitate de testare corespunzătoare. Nu vin vremuri ușoare, dar nici apocalipsa, e clar. Dar trebuie să ne așteptăm la acest al 3-lea eveniment, la venirea sezonului rece, pe care nu-l putem evita”, a declarat Emilian Popovici pentru B1tv.

„Cu cât testezi mai mult, cu atât știi mai bine care este situația și poți lua măsuri. Aici este „secretul” problemei. Să testezi mult și să faci anchete pe tot ceea ce găsești pozitiv. Și atunci, blochezi la maxim pe cât de mult posibil răspândirea infecției. Se impune testarea în masă. Acum se fac multe mai multe teste decât înainte. Dacă ne uităm în urmă cu câteva luni, destul de multe ce-i drept, observăm că erau 3.000 de teste pe zi. Acum suntem la 25.000. Nici aceste capacități nu se pot face peste noapte, fiecare țară a fost prinsă într-o situație mai bună sau mai puțin bună”, a declarat Emilian Popovici pentru b1.ro.