Locuitoirii unei importante țări au învins total COVID! Este vorba de prima țară care a scăpat de noul coronavirus, pentru a doua oară. Este vorba de Noua Zeelendă iar fericitul anunț a fost făcut de premierul neozeelandez Jacinda Ardern.

Aceasta a anunţat luni ridicarea restricţiilor dispuse la Auckland pentru a combate al doilea val epidemiologic, afirmând că ţara sa „a învins din nou virusul”, relatează AFP, citat de Agerpres

Primul val de coronavirus a fost foarte probabil complet pus sub control la sfârşitul lunii mai în urma unei izolări stricte la nivel naţional. Iar arhipelagul a înregistrat apoi o remarcabilă serie de 102 zile fără contaminare locală. Uun nou focar epidemiologic a fost descoperit în august în cel mai mare oraş al ţării, ceea ce a determinat autorităţile să dispună pentru cei un milion şi jumătate de locuitori din Auckland noi măsuri de izolare care au durat trei săptămâni, până la începutul lui septembrie.

Pentru că niciun nou caz nu a mai fost confirmat în acest mare oraş de 12 zile, Jacinda Ardern a afirmat că epidemia este acum sub control şi le-a mulţumit locuitorilor care au fost nevoiţi să suporte o nouă izolare.

„Locuitorii din Auckland şi neozeelandezii s-au ţinut de un plan care a funcţionat de două ori. Ei au învins din nou virusul”, a afirmat lidera laburistă.

Trebuie spus că anunțul privind succesul înregistrat împotriva noului coronavirus vine într-un moment cheie pentru Jacinda Ardern, deoarece la 17 octombrie au loc alegeri legislative. Iar ea este considerată favorită să rămână la conducerea guvernului.

Jacinda Ardern a adăugat că, începând de miercuri seară, nivelul de alertă de la Auckland va fi redus la 1, ca în restul ţării. Cu alte cuvinte, nu va mai exista nicio restricţie în privinţa adunărilor publice.

De altfel, la începutul lunii august, oficialități din domeniul Sănătății au anunțat că Noua Zeelandă a marcat 100 de zile fără transmitere comunitară a coronavirusului.