Firmele din România, în special cele din domeniul construcţiilor, hoteluri şi restaurante, vor să mai aducă în ţară încă 30.000 de muncitori din afara Europei, pentru a suplini deficitul de forţă de muncă. Aceştia vor dubla numărul muncitorilor veniţi legal în ţara noastră în 2019.

În Braşov, peste 200 de persoane din Vietnam şi Sri Lanka lucrează pe un şantier. Mulţi dintre ei sunt deja în România de doi ani şi şi-au prelungit deja contractele. Pe lângă salariu, asiaticii au asigurate cazarea, masa şi transportul către şantier. După ce li se încheie contractul, ei primesc şi un bilet de avion gratuit către casă. Inginerii români şi-ar mai dori încă 200 de muncitori, potrivit incont.ro.

Nicolae Păscăluță, inginer constructor, a declarat: „Sunt muncitori harnici, îşi văd de treaba lor atâta timp cât sunt coordonaţi şi ştiu exact ce au de făcut. Dificultăţi? Poate ar fi bariera de limbaj. Câteodată aş vrea să mă adresez unui muncitor, să nu fie nevoie să caut inginerul să-l iau pe post de translator.”

Ministerul Muncii precizează că muncitorii străini care vor sosi în România reprezinta doar 0,6% din totalul salariaţilor din economie, care numără mai puţin de 5 milioane. Străinii sunt interesaţi de locurile de muncă pe care românii nu mai vor să le ocupe, precum cele din hoteluri şi restaurante.

Angajaţii veniţi din afara Europei nu numai că acoperă deficitul de forţă de muncă existent în prezent în România, ci aduc şi bani la bugetul de stat. Pe lângă impozite, angajatorii trebuie să plătească şi câte 100 euro/muncitor, reprezentând taxa pentru eliberarea avizului de angajare.