Un reprezentant al Jandarmeriei Române a fost ales preşedinte al Comitetului pentru siguranţă şi securitate al Convenţiei Consiliului Europei, care propune legislaţia şi coordonează acţiunile celor 47 de state membre în ceea ce priveşte combaterea discriminării, rasismului, violenţei, promovarea echităţii şi fairplay-ului la evenimente sportive.

Potrivit Jandarmeriei Române, maiorul Adrian Dincă a fost ales preşedinte şi va conduce Comitetul pentru siguranţă şi securitate al Convenţiei Consiliului Europei, pentru o perioadă de doi ani.

Acest comitet propune legislaţia, verifică aplicarea ei şi coordonează acţiunile celor 47 de state membre ale Consiliului Europei în ceea ce priveşte combaterea discriminării, rasismului, violenţei, promovarea echităţii şi fairplay-ului cu prilejul partidelor de fotbal şi al altor evenimente sportive.

Alegerea reflectă recunoașterea în plan internațional a Jandarmeriei Române

„Alegerea colegului nostru, cu majoritate de voturi, pentru un mandat de 2 ani, în funcţia de preşedinte al Comitetului, reflectă nivelul de expertiză şi recunoaşterea în plan internaţional a faptului că Jandarmeria Română continuă să fie un lider european inovator în ceea ce priveşte siguranţa cu prilejul manifestărilor sportive. În calitate de preşedinte al acestui for european, reprezentantul Jandarmeriei Române va conduce activitatea comitetului, urmând să prezideze reuniunile acestuia şi să reprezinte instituţia în relaţiile cu partenerii externi”, a transmis Jandarmeria.

Din anul 2015 şi până în prezent, maiorul Adrian Dincă deţine şi funcţia de vicepreşedinte al European Think-Tank, un grup de lucru european al experţilor în domeniul asigurării ordinii publice la evenimente sportive.

Delegaţia României în cadrul Comitetului are în componenţă şi reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului şi ai Federaţiei Române de Fotbal, instituţii alături de care Jandarmeria Română îşi desfăşoară activitatea şi are strânse colaborări.

Consiliul Europei este entitatea care a emis Convenţia Consiliului Europei referitoare la o abordare integrată a siguranţei, securităţii şi serviciilor la partidele de fotbal şi alte evenimente sportive (T-S4), care a fost deschisă pentru semnături în 3 iulie 2016. România a semnat Convenţia la data de 29.11.2016 şi a ratificat-o în anul 2018. Comitetului pentru siguranţă şi securitate al Convenţiei Consiliului Europei este forul responsabil pentru monitorizarea aplicării tratatului menţionat şi pentru interpretarea prevederilor acestuia.

Sursa foto: Dreamstime