România s-a plasat în iunie pe locul trei în UE, după Malta şi Ungaria, în funcţie de ritmul de creştere a preţurilor practicate de producătorii industriali, de 1,3%, faţă de aceeaşi perioadă a 2008, potrivit Eurostat.

În Malta, preţurile din industrie au urcat cu 21,2% în iunie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar în Ungaria au avansat cu 2,1%. Malta, Ungaria şi România sunt singurele state unde preţurile au crescut, în vreme ce la nivelul blocului comunitar, indicatorul a scăzut cu 6,7%.

În clasamentul Eurostat sunt prezente 23 de state. Cele mai mari scăderi anuale ale preţurilor practicate de producătorii industriali au fost înregistrate de Olanda (-13,2%), Danemarca (-11,2%) şi Belgia (-9,4%).

La nivelul UE, preţurile la energie au scăzut cu aproape 16%. În schimb, bunurile de capital s-au scumpit cu 0,8%, iar preţurile bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 1,9%.

În iunie, comparativ cu mai, preţurile din industrie au avansat în România cu 0,5%, mai mult decât dublu faţă de media UE, de 0,2%. La acest indicator, patru state au raportat scăderi, respectiv Letonia (-1,8%), Slovacia (-1,6%), Germania şi Cipru (pentru ambele ţări -0,1%). Cele mai mari creşteri ale preţurilor au fost consemnate de Grecia (2,1%), Danemarca (2%) şi Finlanda (1,1%).

SURSA: Mediafax