Surse politice au declarat pentru Digi24 că banii europeni pe care România urmează să îi încaseze sunt în mare pericol. Mai exact, cele 30 de miliarde de euro pe care România le-ar putea accesa prin Planul Național de Redresare şi Rezilienţă ar putea dispărea din cauza unor conflicte politice între PSD și partidele din Coaliție.

Potrivit surselor citate, PSD-ul cere Guvernului să vină în Parlament cu planul care prevede proiectele finanțate din bani europeni și amenință că, în caz contrar, vor bloca ratificarea tratatului care prevede creșterea contribuției României la Uniunea Europeană.

De menționat este faptul că, accesarea fondurilor europene depinde de majorarea contribuției, mai suțin surse politice.

Până în prezent, toate statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord să crească această contribuție, de la 1,2%, la 1,4% din Venitul Național Brut. Această decizie a fost una necesară pentru a acoperi fondurile pe care Comisia Europeană le va aloca pentru redresare și reziliență.

În cazul României, se pare că țara noastră ar urma să beneficieze de 30,5 miliarde de euro pentru Planul Național de Redresare şi Rezilienţă, iar dacă un stat nu ar ratifica aceasta decizie, ar crea probleme la nivelul blocului comunitar.

Motivul disputei dintre PSD și Coaliție

Sursele politice au mai subliniat faptul că majorarea contribuției la bugetul Uniunii Europene a ajuns un subiect de dispută între PSD și partidele din Coaliție. Mai exact, Parlamentul României trebuie să adopte această majorare, însă având în vedere faptul că este vorba despre un tratat, este nevoie de votul a 2/3 dintre parlamentari, adică este nevoie și de voturile PSD.

Trebuie menționat faptul că, în cadrul unei discuții cu liderul PNL, Ludovic Orban, președintele PSD, Marcel Ciolacu, i-ar fi transmis acestuia că dacă Planul Național de Redresare nu va fi prezentat în Parlament, PSD nu va vota ratificarea majorării contribuției României la UE, mai spun sursele citate.

În acest context, PSD-ul nu are altă soluție decât să se consulte cu reprezentații de pe plan european, din grupul socialiștilor.

„Este singura variantă, după ce la buget au împărțit bani doar către administrațiile conduse de partidele din coaliție”, susțin surse din PSD.

De menționat este faptul că, miercuri, liderii coaliției au o discuție pentru a decide cum vor negocia cu PSD și dacă vor veni în Parlament cu Planul Național de Redresare și Reziliență.