Scandal în Europa! Ministrul de Externe din Luxemburg atacă veto-ul Austriei

Europa pare împărțită de problema aderării României la Spațiul Schengen. Un nou apărător al dreptului de aderare al țării noastre este și Jean Asselborn.

Ministrul de Externe din Luxemburg a abordat recent în presa germană tema veto-ului austriac.

Oficialul s-a exprimat foarte critic, precizând că migrația este doar un pretext. Totodată, el a calificat comportamentul politic al reprezentanților Austriei drept „neeuropean”.

„Este un dezastru! Migrația nu are nimic de-a face cu asta. Sunt câteva sute care vin.

Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar este ceva neeuropean. Austria urmărește o politică care nu se potrivește cu adevărat Austriei.

Este o țară deschisă, are mulți turiști, dar asta nu înseamnă că trebuie să blochezi tot ceea ce ar trebui să fie decis la nivel european.”, a declarat ministrul pentru publicația Salzburger Nachrichten.

Reamintim că Austria și-a păstrat poziția pe tema Schengen față de țara noastră. Acest lucru a fost confirmat recent chiar de către Ministerul austriac de Interne. El oferă din nou pretextul migrației pentru veto-ul față de aderarea României și Bulgariei.

„Adevărul este că nu s-a schimbat nimic în ceea ce privește poziția clară a Austriei. Atâta timp cât sistemul ‘Schengen’ nu funcționează, nu are rost să îl extindem.

Presiunea migrației rămâne ridicată. Acest lucru înseamnă că protecția frontierelor externe nu funcționează în mod clar.

În acest context și din punctul de vedere actual, Austria nu poate susține în acest stadiu aderarea Bulgariei și României”, a subliniat Ministerul de Interne.

Guvernul Ciolacu amenință Austria cu un proces

România și Bulgaria au primit ultimul refuz după votul de veto din decembrie anul trecut al cancelariei austriece. Votul austriac a fost aspru criticat, mai ales în ceea ce privește România.

Cu toate acestea, speranțele românilor se îndreptau în 2023 către Suedia, o susținătoare a aderării țării noastre la Schengen, după ce a preluat șefia Comisiei. Cu toate acestea, Suedia s-a răzgândit și a făcut un pas în spate, păstrându-și neutralitatea pe această temă.

În acest context, Guvernul condus de Marcel Ciolacu anunța recent că va intenta proces Austriei. Premierul susținea că va cere despăgubiri substanțiale pentru „pierderile cauzate de neaderarea” la zona de liberă circulație.