România condamnă Rusia după decesul lui Alexei Navalnîi

 

România condamnă Rusia după decesul lui Alexei Navalnîi. Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internațional de către regimul din Federația Rusă și subliniază importanța respectării fără întârziere a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului de către autoritățile ruse.

”Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă regretul profund ca urmare a anunţului despre decesul în închisoare al politicianului rus de opoziţie Alexei Navalnîi. Alexei Navalnîi a reprezentat una dintre figurile emblematice ale opoziţiei din Federaţia Rusă, organizând mai multe proteste anti-guvernamentale din această ţară. Ulterior, a devenit o ţintă constantă a regimului preşedintelui Vladimir Putin datorită activismului său şi spiritului său civic, în slujba unui stat rus democrat şi liber”, transmite sâmbătă instituţia.

Ministerul Afacerilor Externe amintește că în 2021, Alexei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic, care a necesitat tratament într-o clinică din Germania. În ciuda riscurilor la care s-a expus, politicianul a decis să se întoarcă în Rusia pentru a servi ca exemplu pentru toți cei care luptă împotriva regimurilor autoritare. Condamnarea sa ulterioară a fost considerată arbitrară și abuzivă din punct de vedere juridic și politic, reprezentând o încălcare gravă a normelor de drept. În același an, Alexei Navalnîi a fost distins cu premiul Saharov, acordat de Parlamentul European.

”Alexei Navalnîi va rămâne pentru totdeauna o figură proeminentă în lupta pentru transparenţă, justiţie şi respectarea drepturilor fundamentale. Decesul său reprezintă o pierdere uriaşă în eforturile pentru consolidarea valorilor democratice. Exprimăm sincere condoleanţe familiei lui Alexei Navalnîi în aceste momente dificile. Împărtăşim durerea lor şi suntem solidari cu cei care au admirat şi sprijinit vocile curajoase în favoarea schimbărilor democratice. Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcările repetate ale normelor de drept internaţional de către regimul din Federaţia Rusă şi reiterează importanţa respectării, fără întârziere, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului de către autorităţile ruse”, conchide MAE.

Alexei Navalnîi a murit în închisoare

Opozantul rus, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai vocali critici ai lui Vladimir Putin, a decedat vineri, conform autorităților, într-o închisoare din Arctica. Această tragedie survine cu o lună înaintea alegerilor prezidențiale care sunt menite să consolideze încă o dată puterea lui Vladimir Putin.

”La 16 februarie 2024, în Centrul Penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A. A, s-a simţit rău după o plimbare şi şi-a pierdut aproape imediat cunoştinţa”, a anunţat înttr-un comunicat filiala Serviciului Penitenciar rus (FSIN) din regiunea arctică Iamal, dând asigurări că salvatori au încercat să-l salveze.

”Toate manevrele de reanimare necesare au fost efectuate, însă nu au dat un rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat moartea pacientului. cauzele morţii sunt pe cale să fie stabilite”, anunţă FSIN în comunicat.