România colectează cel puţin un milion de ambalaje zilnic

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, spune că Sistemul Garanție -Returnare este un proiect bun pentru România.

Acesta a mai precizat că, în prezent, sunt colectate cel puțin un milion de ambalaje zilnic.

Ministrul Mircea Fechet a susținut o conferință de presă în cadrul lansării Ghidului de finanțare al programului „Fabrici de reciclare – Construirea de instalații de reciclare a deșeurilor în vederea atingerii țintelor de reciclare din pachetul economiei circulare”.

El arată că, în februarie, au fost strânse 18 milioane de ambalaje, în comparație cu cele din luna ianuarie. În prima lună din an au fost strânse două milioane. Acesta mai arată că, în decembrie 2023, au fost strânse 30.000 de ambalaje.

Mircea Fechet a evidențiat importanța proiectului pentru un viitor fără poluare și pentru un mediu de afaceri cu numeroase oportunități.

„Recent, am vorbit despre primul record al Sistemului Garanţie-Returnare. Este vorba despre 18 milioane de ambalaje pe care le-am strâns în luna februarie, de la două milioane pe care le-am strâns în luna ianuarie şi foarte mult faţă de cele 30.000 de ambalaje pe care am reuşit să le strângem în luna decembrie.

Astăzi, pot să mai dau încă o cifră la fel de importantă; putem spune că, în acest moment, colectăm cel puţin un milion de ambalaje în fiecare zi. Asta înseamnă un proiect bun de ţară, un proiect care creşte de la o lună la alta.

Un proiect pentru un viitor nesufocat de gunoaie şi pentru un viitor în care mediul de afaceri va avea cu siguranţă foarte multe oportunităţi”, a afirmat Fechet într-o conferinţă de presă, cu ocazia lansării Ghidului de finanţare al programului „Fabrici de reciclare – Construirea de instalaţii de reciclare a deşeurilor în vederea atingerii ţintelor de reciclare din pachetul economiei circulare”.

Ambalaj cu garanție
Ambalaj cu garanție/SURSA FOTO: Capital.ro

Ce faci dacă nu merg automatele SGR?

Ministrul a mai fost întrebat ce ar trebui să facă un român dacă observă că automatele SGR nu funcționează.

Mircea Fechet a declarat că, în acest context, trebuie sesizată Garda Națională de Mediu (GNM).

Garda de Mediu ar trebui sesizată și dacă oamenii se confruntă cu refuzul de returnare a garanției la achiziționarea unei băuturi.

Ministrul a considerat profund incorect să se ceară garanție la vânzarea unei băuturi și să se refuze returnarea acesteia atunci când clientul revine la magazin.

Cu privire la verificările efectuate de Garda de Mediu asupra modului în care comercianții își îndeplinesc obligațiile legale, ministrul a menționat că nu dispune de informații privind sancțiunile aplicate până în acel moment.

Totuși, acesta a subliniat că legislația actuală prevede astfel de sancțiuni.

Mircea Fechet a declarat că nu susține amenzile sau sancțiunile și că preferă aplicarea unor avertismente inițiale.

Cu toate acestea, în cazul repetării faptelor, autoritățile române au dreptul să aplice sancțiuni contravenționale.

„Le transmit oamenilor că, în situaţia în care se confruntă cu un astfel de fapt, să sesizeze Garda de Mediu. Pe de o parte, este profund incorect să-i ceri unei persoane garanţie atunci când îi vinzi o băutură şi când persoana respectivă vine la magazin să îi refuzi returnarea garanţiei. Acest lucru este ilegal, este incorect şi eu cred că un astfel de client nu ar mai călca şi a doua oară pragul unui magazin.

Tocmai din acest motiv, înţelegând că toţi comercianţii au nevoie de clienţi, fie că eşti un mic magazin la parterul blocului sau un supermarket din capitala României, până la urmă succesul în comerţ este legat de satisfacţia clienţilor şi nu cred că vreun magazin are în vedere să îşi enerveze toţi clienţii. Cred că aceste lucruri se vor rezolva de la sine.

Garda de Mediu urmează să verifice modul în care comercianţii îşi îndeplinesc această obligaţie legală. Nu am informaţii legate de sancţiunile aplicate până la acest moment, însă există în legislaţia în vigoare astfel de sancţiuni.

Ceea ce sper eu să se întâmple este să ne asigurăm că toţi comercianţii au înţeles foarte bine ce au de făcut. Eu nu sunt adeptul amenzilor, nu sunt adeptul sancţiunilor.

Cred că prima sancţiune ar trebui să fie întotdeauna avertismentul, dar atunci când fapta devine repetitivă, bineînţeles că autorităţile statului român pot aplica şi sancţiuni contravenţionale”, a explicat Mircea Fechet, citat de Agerpres.

Mircea Fechet
Mircea Fechet/SURSA FOTO: Inquam Photos / Virgil Simonescu

SGR a fost implementat în 30 noiembrie 2023

SGR a fost implementat în România la data de 30 noiembrie 2023. De atunci, românii trebuie să plătească o garanție de 50 de bani atunci când achiziționează o băutură îmbuteliată în ambalaje cu capacități cuprinse între 100 ml și 3 litri.

Aici intră:

  • apă
  • băuturi răcoritoare
  • bere
  • cidru
  • vin
  • băuturi spirtoase

După ce ambalajul este golit, consumatorul ar trebui să-l ducă la unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. Acolo, ei vor primi înapoi garanția de 50 de bani. Nu este necesar niciun bon fiscal.