"Zăcămintele exploatabile ale României sunt spre final. Oricum, România poate asigra uranium pentru unităţile 1 şi 2 de la Centrala de la Cernavodă, dar pentru a acoperi şi celelalte două reactoare va trebui să găsim resurse în afara ţării”, a spus Nicu Popa, directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului.
Discuţii s-au purtat déjà cu Kazahstanul, existând un Memorandum semnat între cele două părţi.
“Suntem în zona de tatonare cu Kazahstanul, pentru crearea unei societăţi mixte kazaho-română. Negociem în prezent. Următoarea întâlnire a comisiei mixte va avea loc în România la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie”, a spus Sorin Găman, director general al Direcţiei Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.
Soluţiile căutate de autorităţile române sunt legate fie de achiziţinare de combustibil sub diferite forme, fie de exploatare a unor zăcăminte existente în alte state.
“Este destul de apăsătoare găsirea unor zăcăminte în alte state, mai ales că azi producţia mondială este de 50.000 tone, iar consumul de 67.000 tone. Fiecare ţară încearcă să procure combustibil şi să-l stocheze. Sucursala de la Feldioara a CNU livrează acum pentru unităţile 1 şi 2 de la Cernavodă inclusive din rezervele realizate începând cu anul 1978”, a mai arătat Popa.
În aceste condiţii, autorităţile fac demersuri şi pe lângă alte state în fara Kazahstanului.
“Am avut discuţii şi cu Iordania, dar este alt tip de zăcământ acolo. Am avut inclusiv discuţii cu ţările africane, în ţările unde Areva, principalul producător de uraniu, nu este prezent”, a adăugat Găman.
Informaţiile despre producţia de uraniu din România sunt clasificate, fiind considerate secret de stat.
România caută uraniu în Kazahstan, Iordania şi Africa pentru a asigura funcţionarea reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă

8 septembrie 2011, 15:06
Ultima modificare în 8 septembrie 2011, 18:06
România încearcă să găsească resurse de uranium pentru a asigura funcţionarea reactoarelor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă. Autorităţile sunt în discuţii cu Kazahstanul, Iordania şi ţările africane.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook