14 martie, ziua de naștere a regretatului actor Iurie Darie

Iurie Darie. Pe 14 martie, odată cu răsăritul soarelui, lumea a fost binecuvântată cu apariția luminii ce avea să strălucească ca un far în universul artistic. Iurie Darie s-a născut în această zi. El a fost mai mult decât un actor celebru. Era o prezență magnetică, un suflet ademenitor ce copleșea cu farmecul său. Printre strălucirea sa de poveste, umbrele unui blestem îl urmăreau neîncetat.

Iurie Darie
SURSA FOTO: captură de ecran YouTube

Cu toate că stelele din ceruri păreau să-l călăuzească, destinul îi pregătea încercări ce ar fi putut doborî chiar și cea mai strălucitoare stea. La vârsta de 83 de ani, pe data de 9 noiembrie 2012, cortina vieții sale s-a coborât definitiv. În spatele culiselor, suferința își lăsa amprenta peste familia sa. Soarta crudă a decis că blestemul său nu va fi purtat doar de el, ci și de cei dragi. Fiul său, Alexandru Darie, a plecat în lumea de dincolo la doar șapte ani distanță de la trecerea sa.

Tristețea nu s-a oprit însă aici. Consuela Roșu, prima soție, a fost răpusă de aceeași boală nemiloasă. Pământul a primit-o înapoi în sânul său. După pierderea sa, marele actor a tânjit după alinare. Cu toate că norii grei ai suferinței îl învăluiau pe Iurie Darie, viața i-a oferit un alt prilej de bucurie. În mijlocul pustiului inimii sale, a apărut Anca Pandrea, o comoară neprețuită ce avea să îi devină tovarășă pe drumul vieții.

Anca Pandrea, alinarea sufletească a lui Iurie Darie

Anca Pandrea a fost raza de speranță în întunericul amintirilor dureroase. Cu inima plină de compasiune, ea a fost alături de Iurie Darie în momentele de slăbiciune. Povestea lor de iubire părea să fie prinsă în mrejele unui destin nemilos. Amintirile triste ale trecutului se împleteau cu firul subțire al fericirii prezente. Umbra blestemului părea să-i urmărească chiar și în acest nou început.

Legătura lor a fost întemeiată pe o promisiune făcută într-o noapte de durere. Anca Pandrea îi jurase Consuelei Roșu că va avea grijă de Iurie Darie. Cu toate că își împlinea promisiunea cu devotament, parcă destinul avea alt plan pentru ea.

„Eram prietenă cu Consuela Darie, soţia lui Iura. Mergeam împreună prin turnee, stăteam cu ea în cameră. Când s-a întâmplat să nu mai fie Consuela, eu m-am dus la coşciugul ei şi i-am spus: ”Consuela, o să am eu grijă de Iura.”

Am încercat să-l combin cu o profesoară de franceză, apoi cu o arhitectă şi nu mai ştiu cu cine. Eu i le prezentam, apoi fugeam. Nu știu de ce nu a vrut să fie cu ele. Da. Și, până la urmă, m-am peţit singură. La un moment dat, l-am invitat pe Iura la mine, cu gânduri prietenești, la o cafea. A zis da”, povestea actrița.

Anca Pandrea
SURSA FOTO: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Darie n-a fost de acord cu relația lor

Când lumina iubirii începea să strălucească din nou în viețile lor, întrebarea ce bătea la ușa inimii lor era: Cum va reacționa Alexandru Darie, fiul actorului, când va afla de relația lor? În anul 1987, destinele lor s-au intersectat, dar semnul întrebării plana mereu asupra relației lor. Fiul său a ales să se retragă din viața lui Iurie Darie în urma unor evenimente delicate.

Timp de două decenii, linia de comunicație între tată și fiu a fost tăiată de rănile nevindecate. Într-un moment de curaj și vulnerabilitate, Alexandru Darie a împărtășit lumii durerea sa.

„Pe mine m-a enervat apariția lui în fotografiile respective, care au făcut vâlvă. Dar acest lucru nu a venit din partea lui, cred că el habar nu are. Tocmai ne bucurasem cu toţii la ziua lui, când a împlinit 80 de ani. Fix la patru luni după aceea, au apărut pozele, fapt care m-a amărât”, a declarat el la acea vreme.

În ciuda rănilor adânci, destinele lor aveau să se împletească din nou. În anul 2007, lumina împăcării a străpuns întunericul. Cei doi au ales să lase deoparte ani de resentimente. Totuși, destinul avea să le ofere doar un scurt moment de armonie. Cinci ani mai târziu, inima îndrăgitului actor a încetat să bată, lăsând în urmă o lume îndurerată. Fiul său a plecat către Lumea de Dincolo pe 18 septembrie 2019, lăsând o rană deschisă în inima celor ce îl iubeau.

Alexandru Darie
Alexandru Darie (SURSA FOTO: captură de ecran YouTube)