Compania Națională de Autostrăzi investește aproximativ 12,8 milioane de euro pentru achiziția a șapte truse de reciclare în situ a drumurilor naționale. Anual, întreținerea drumurilor naționale costă 250 milioane de euro.

„Din 2002 nu s-a cumpărat niciun utilaj pentru Compania de Drumuri. Licitația a demarat în vara anului 2015, fiecare Direcție Regională de Drumuri și Poduri din țară primește o trusă de reciclare. Drumurile sunt decopertate cu ajutorul utilajelor, iar materialul se refoloseşte. Se utilizează un utilaj pentru frezarea straturilor de sfalt și fundație distruse, după care se amestecă cu diverse adaosuri și apoi se aşterne pe drumul național”, ne-au explicat ingineri din cadrul CNADNR. Potrvit anunțului de atribuire, CNADNR a finalizat licitația privind achiziția a șapte truse de reciclare în situ pe drumuri, „Lot 1 Reciclator; Lot 2 Compactor tambur lis; Lot 3 Compactor multi-pneu; Lot 4 Distribuitor de lianți hidraulici; Lot 5 Autogreder; Lot 6 Autobasculanta 18mc; Lot 7 Autocisternă apă 10mc; Lot 8 Autotransportor emulsie 25 tone; Lot 9 Autotransportor muncitori; Lot 10 Cap tractor cu semiremorca transport utilaje (trailer)”. Astfel, Compania Națională de Drumuri a încheiat nouă contracte, în valoare totală de 55,26 milioane lei, fără TVA, cu șase firme.

O firmă încasează peste jumătate din cei 55,26 milioane de lei

Cei mai mulți bani vor fi încasați de Wirtgen România, firma a încheiat trei contracte cu oficialii CNADNR în valoare totală de aproximativ 27,54 milioane de lei pentru furnizarea de compactori multi-pneu, distribuitori de lianți hidraulici și reciclatori. Firma EVW Holding a câștigat două contracte, în valoare totală de 9,31 milioane de lei, pentru  furnizare autotransportori emulsie și autocisterne apă 10mc.
Compania de Autostrăzi cumpără utilaje cap tractor cu semiremorcă de la Grădinariu Import Export cu 3,70 milioane lei. De asemenea, șapte autogredere vor fi achiziționate cu 5,28 milioane lei de la compania Bergerat Monnoyeur și autobasculantele de18 mc, în valoare de circa 5,9 milioane de lei de la Eurospeed. Ultimul contract, în valoare de 3,75 milioane lei, a fost semnat cu   Mem Impex pentru Lot 2 compactor tambur lis
Compania de Autostrăzi nu a organizat licitație electronică, principalul critreriu de atribuire a fost prețul cel mai scăzut, iar cei 55,26 milioane de lei sunt din bugetul propriu.

CNADNR este împărțită în șapte Direcţii Regionale de Drumuri şi Poduri care au în subordine un număr total de 45 de Secţii de Drumuri Naţionale (SDN) cu 303 Districte de Drumuri/Centre de Întreţinere şi Operare. Conform Institutului Național de Statisică, aproximativ jumătate din lungimea drumurilor modernizate au durata de serviciu depăşită.